Иранският танкер "Грейс 1", който бе задържан на 4 юли по искане на американските власти заради подозрения, че нарушава санкциите, наложени срещу Сирия, напусна Гибралтар. Това съобщи "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от ТАСС.

Според източници на изданието корабът е излязъл в открито море под ирански флаг и това е станало около 23.00 часа местно време, в неделя.

Още в четвъртък от организацията, отговаряща за пристанищата и корабоплаването в Иран, съобщиха, че танкерът, който по-рано е плавал под панамски флаг, вече носи названието "Адриан Даря", а не "Грейс 1" и че се е отправил към едно от пристанищата в Средиземно море.

Както по-рано в "Туитър" иранският посланик в Обединеното кралство Хамид Баидинеджад обясни - от четвъртък - денят, в който властите в Гибралтар обявиха, че ще освободят кораба, иранците са провеждали активни мероприятия с цел да изпълнят всички необходими условия и да назначат нов екипаж на кораба.

Гибралтарските власти (британска отвъдморска територия) на два пъти обявиха, че не могат повече да задържат кораба по искане на САЩ заради различните режими на санкции, които и ЕС, и САЩ са наложили на Иран.

Гибралтар отказа на САЩ отново да задържи иранския танкер
Обновена

Гибралтар отказа на САЩ отново да задържи иранския танкер

Законодателството на ЕС не позволява, а Гибралтар е част съюза

От Техеран многократно осъдиха задържането на танкера, който превозва суров петрол, като определиха действията и на британските, и на гибралтарските власти като пиратство. Да припомним, британското външно министерство също нарече пиратство задържането на танкера "Стена Имперо", плаващ под британски флаг, в Ормузкия проток на 19 юли.

Лондон, Берлин и Париж настояха за свободно преминаване през Ормузкия пролив

Лондон, Берлин и Париж настояха за свободно преминаване през Ормузкия пролив

Да се избягва ескалация…

Тогава от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (елитните части на иранските въоръжени сили) обявиха, че танкерът е задържан заради "нарушаване на международните правила". Засега нито иранските, нито британските власти официално са обявили, че пускането на "Грейс 1" може да повлия на съдбата на "Стена Имперо", на чийто борд се намират трима руски моряци.