Гибралтар отказа на САЩ отново да задържи иранския танкер, който издигна отново ирански флаг преди очакваното му отпътуване от британската територия, съобщава "Ройтерс".

Това задържане бе прекратено миналата седмица, но в петък федералният съд във Вашингтон издаде заповед за задържане на танкера.

Гибралтар заяви в неделя, че не може да се съобрази с това искане, защото е обвързан от законодателството на ЕС. "Режимът на ЕС за санкции срещу Иран - който е приложим в Гибралтар - е много по-тесен от приложимия в САЩ", се казва в изявление на правителството.

"Централният орган на Гибралтар не може да иска разпореждане на Върховния съд на Гибралтар за предоставяне на помощ за задържане, изисквана от Съединените американски щати."

Вашингтон се опитва да задържи "Грейс 1" с мотива, че има връзки с Иранската ислямска революционна гвардия, която САЩ определя за терористична организация. Иран отрича, танкерът някога да е пътувал за Сирия.

Иран е готов да прати бойни кораби за ескорт на танкера си в Гибралтар

Иран е готов да прати бойни кораби за ескорт на танкера си в Гибралтар

А ядрено задвижвани кораби в Персийския залив могат да доведат до замърсяване

"Очаква се корабът да замине тази вечер", съобщава представителят на Иран във Великобритания Хамид Баейдинеджад, като допълва, че два екипа от инженерни са изпратени с полет до Гибралтар.

Техеран заяви, че е готов да изпрати своя морски флот, за да придружи танкера - сега преименуван на "Адриан Дари-1" - ако се налага. "Ерата на удряй и бягай приключи ... ако висшите власти поискат флота, ние сме готови да ескортираме танкера Адриан", заяви командващият на иранския флот.

По време на пътуване до Кувейт в неделя, иранският министър на външните работи Мохамад Зариф заяви, че "предложението на Иран за Регионален форум за диалог и пакт за ненападение изключва външни участници".

Иранският танкер се готви да отплава, след като Гибралтар го освободи

Иранският танкер се готви да отплава, след като Гибралтар го освободи

Корабът ще бъде применуван на "Адриан Дари"