Министерството на правосъдието на САЩ издаде заповед за задържане на иранския нефтен танкер, ден след като съдия в Гибралтар разпореди да бъде освободен, съобщава БиБиСи.

Супертанкерът "Грейс 1", който превозва 2,1 милиона барела петрол, беше задържан на 4 юли по подозрение в незаконно транспортиране на петрол до Сирия.

САЩ иска да задържи иранския танкер, преди Гибралтар да го освободи

САЩ иска да задържи иранския танкер, преди Гибралтар да го освободи

Министерство на правосъдието на САЩ подало молба за изземване

Гибралтар отхвърли вчера легален опит на САЩ да задържи задържания танкер. Преди това Иран определи задържането на "Грейс 1" като пиратство. Две седмици след задържането на Грейс 1, на 19 юли, Иран задържа британския танкер "Стена Имперо" в пролива Ормуз.

Заповедта, издадена от американския федерален съд във Вашингтон в петък, е адресирана до "Службата на маршала на САЩ и/или всеки друг надлежно упълномощен служител на реда".

Заповедта призова да бъдат иззети танкерът и петролът на борда и е разпоредено изземването на 995 000 долара от сметка в неназована американска банка, свързана с иранската компания Paradise Global Trading LLC.

Вашингтон призова Европа да избира: Бизнес с Иран или с нас
Обновена

Вашингтон призова Европа да избира: Бизнес с Иран или с нас

Ние ще санкционираме всяка незаконна покупка

Департаментът на правосъдието заяви, че корабът и фирмата са участвали в нарушения на Закона за международните спешни икономически сили, банкови измами, пране на пари и закони против подкрепа на тероризма.

"Мрежа от компании, за които се твърди, изпират милиони долари в подкрепа на такива пратки", заяви федералният прокурор Джеси Лю.

Тя добави, че участващите страни са свързани с Иранския ислямски революционен гвардейски корпус, който САЩ счита за чужда терористична организация.

ЕС и Иран с договор за сътрудничество, заобикалят американските санкции

ЕС и Иран с договор за сътрудничество, заобикалят американските санкции

САЩ отсякоха, че Европа има избор: ще прави бизнес със САЩ или с Иран

Правителството на Гибралтар заяви, че е получило уверения от Иран, че "Грейс 1" няма да плава към страни, "които са обект на санкции на Европейския съюз" - тоест Сирия.

Главният министър на британската територия Фабиан Пикардо добави: "Лишихме режима на Асад в Сирия от суров петрол на стойност над 140 милиона долара."

След като съдия разпореди освобождаването на танкера, Пикардо каза по-рано на БиБиСи, че корабът ще може да напусне веднага щом логистиката позволява: "Може да бъде днес, може да бъде утре".

Нито Великобритания, нито Гибралтар са отговорили на американската заповед.

Иранският танкер се готви да отплава, след като Гибралтар го освободи

Иранският танкер се готви да отплава, след като Гибралтар го освободи

Корабът ще бъде применуван на "Адриан Дари"