Германската полиция обяви, че е освободила втори заподозрян, задържан за планирания от "Ислямска държава" терористичен акт в голям търговски център. Мотивите са липса на доказателства, съобщава Агенция "Франс прес".

Припомняме, че в събота властите наредиха търговският център Limbecker Platz в центъра на западния град Есен да бъде затворен заради "специфична информация във връзка с евентуална атака".

Въпреки че не беше съобщено да са намерени оръжия или експлозиви, полицията в Есен задържа двама мъже за разпит.

Впоследствие единият мъж бе освободен късно в събота, а вторият - в неделя, тъй като нямало основания за арест, посочи говорителят на полицията.

Това обаче не означава, че разследването е приключило, допълни той.

Търговският център е отворен днес.

“Ислямска държава” стои зад осуетения в мол в Есен атентат

“Ислямска държава” стои зад осуетения в мол в Есен атентат

Няколко екстремисти планирали да се взривят в мола.

Преди ден вътрешният министър Томас де Мизиер потвърди, че имало връзка с терористичната организация "Ислямска държава".

Някои указания или нареждания са дадени от някой, който е пътувал от Германия до конфликтна зона в Близкия изток, допълни той пред обществената телевизия ARD.

Германски боец, принадлежащ към групировката "Ислямска държава", който е в Сирия, е опитал да вербува няколко души за атаката в Есен, по информация от източник, запознат със случая.

Разследващите проверяват дали джихадистът е работил с някой друг в Германия, допълва източникът.

Германия е в повишена готовност от атаката в Берлин през декември, когато тунизиец отвлече камион и го вряза в тъпла. При атентата загинаха 12 души.

Германските сили за сигурност изчисляват, че в Германия има около 10 000 радикални ислямисти. Подозира се, че около 1600 от тях са подготвени да извършват атентати.