Трима американски граждани - Ким Дон-чеол, Ким Сан-деок и Ким Хак-сеон, които са били държани в трудов лагер в Северна Корея, са били освободени в началото на април като знак за добра воля преди предстоящата среща между севернокорейския вожд Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп, съобщава "Файненшъл таймс".

Задържаните са били заведени в хотел в близост до столицата Пхенян, "получавайки медицински грижи и идеологическо образование".

САЩ притискат Северна Корея за човешките права

САЩ притискат Северна Корея за човешките права

Белият дом готви среща с Ким Чен-ун

Един от тях е бил осъден на 10 години тежък труд през 2016 г. заради "шпионаж", докато другите двама са били задържани през миналата година по обвинения във "враждебни действия".

"Смятаме, че г-н Тръмп може да ги вземе обратно в деня на срещата на върху между САЩ и Северна Корея или да изпрати пратеник, който да ги върне обратно в САЩ преди срещата на върха", подчерта южнокорейски правозащитник във връзка с отвлечените в Северна Корея американски граждани.

В информацията също така се твърди, че американският държавен секретар Майк Помпео вероятно е повдигнал въпроса по време на тайната си среща с Ким Чен-ун в Пхенян. Съветникът по националната сигурност на Тръмп - Джон Болтън, заяви в неделя, че освобождаването на задържаните ще бъде "възможност за демонстриране на автентичност". 

Сеул отхвърля идеята за изтегляне на американските войски от Южна Корея

Сеул отхвърля идеята за изтегляне на американските войски от Южна Корея

За да играят ролята на медиатор във военни конфронтации

Въпреки крайно обтегнатите отношения между Вашингтон и Пхенян в последните години, стотици американци посещаваха изолираната комунистическа държава всяка година, докато Държавният департамент на САЩ най-накрая не издаде забрана за пътуване в Северна Корея през септември миналата година.

Северна Корея често е арестувала през годините американски граждани, използвайки ги като разменна монета, като мнозина са били освобождавани чак след посещение на високопоставени американски представители в Пхенян.

Шестима корейци също бяха задържани - трима християнски мисионери и трима бегълци от Северна Корея - от 2013 г. насам, като Сеул също настоява за освобождаването им.

Тръмп да получи Нобеловата награда за мир, призова президентът на Южна Корея

Тръмп да получи Нобеловата награда за мир, призова президентът на Южна Корея

Нуждаем се само от мир