Ръски съд освободи бивш вагнеровец, нападнал жена с нож, по искане на Министерството на отбраната. Основата е закон, подписан от Путин в началото на октомври, пише БиБиСи.

Черновският съд в Чита спря наказателното производство срещу бивш наемник от ЧВК "Вагнер", който се опита да убие жител на града след завръщането си от войната, съобщава "Медиазона", като се позовава на пресслужбата на съда.

Причината е, че той е сключил нов договор с руското министерство на отбраната. Началникът на Центъра за подбор на военнослужещи поиска от съда спиране на производството. Той каза, че мъжът е сключил договор и се позова на промени в законодателството.

Преди две седмици, на 2 октомври, руският президент Владимир Путин подписа закон, който ще позволи тези, чиито дела се разглеждат от съда, да бъдат изпратени на война в Украйна. 

В Русия освобождават обвиняемите, които отидат на фронта в Украйна

В Русия освобождават обвиняемите, които отидат на фронта в Украйна

Руснаците, извършили престъпление, ще могат да избегнат затвора - но рискувайки здравето и живота си във войната.

Мъжът беше освободен от ареста в съдебната зала и предаден на представител на Министерството на отбраната, въпреки възраженията на пострадалата, пише "Медиазона".

Според разследващите през април 2024 г. пиян мъж е нападнал жителка на Чита, която е била в кола. Той я намушкал няколко пъти в гърдите, корема, ръцете и краката, след което тя успяла да грабне ножа и да избута мъжа, пише изданието "7x7". Жената оцеля.

През 2014 г. обвиняемият е осъден от Забайкалския окръжен съд за извършване на убийство на двама души, изнасилване и опит за убийство. Той е трябвало да бъде осъден на 22 години затвор, но по-късно се записва да участва във войната като боец-доброволец от ЧВК "Вагнер", съобщава Чертановският съд на Чита във ВКонтакте.

Потърпевшата възрази срещу спирането на наказателното производство. Съдът обаче пусна подсъдимия от ареста в съдебната зала, след което той беше предаден на представител на Министерството на отбраната, се казва в съобщението.

Русия осъди на 3 г. затвор французина, задържан като "чуждестранен агент"

Русия осъди на 3 г. затвор французина, задържан като "чуждестранен агент"

В съдебната зала той увери, че обича Русия