В четвъртък в Държавен вестник беше публикуван президентският указ за създаване на нова полицейска дирекция, наречена от високопоставени служители на полицията и Министерството на защитата на гражданите "гръцкото ФБР".

Това обобщи "Та Неа".

Дирекцията за борба с организираната престъпност (DAOE) ще бъде базирана в Атика, но ще действа на територията на цялата държава.

Въпреки че ще се ползва с административна автономия, новият орган ще бъде наблюдаван, координиран, ръководен и контролиран от началника на гръцката полиция.

Указът предвижда също така създаването в Солун на Поддирекция за борба с организираната престъпност за Северна Гърция. Тя ще бъде подчинена на централата на гръцкото ФБР в Атина.

Новата служба ще бъде натоварена с разбиването на вътрешни и трансгранични престъпни организации, разследването на прането на пари, наблюдението на развитието и тенденциите на тежката и организираната престъпност, както и проучването на методите за борба с нея.

Както беше съобщено по-рано тази година, новата дирекция ще поеме пет полицейски отдела, четири от които сега са в състава на Поддирекцията за сигурност в Атика.

Това са Наркотици; Престъпления срещу живота и собствеността; Организирана престъпност; Спортно насилие; ще бъде добавен пети отдел - Финансови престъпления.

Указът ще влезе в сила на 1 септември.