Саудитска Арабия заяви, че обществените кина ще бъдат разрешени в консервативната монархия и първите кина вероятно ще се отворят в началото на следващата година, съобщава "Ройтерс".

"Като регулатор на индустрията, Генералната комисия за аудиовизуални медии започна процеса по лицензиране на кината в Кралство", коментира министърът на културата и информацията Ауад бин Салех Алауад в изявление.

"Очакваме първите кина да се отворят през март 2018 г.", допълва той.

Нека си припомним, че първият филм в света се нарича "Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време" и трае около една минута. Прожектира се за първи път на 21 март 1895 г. пред заседанието на дружеството за подпомагане на националната промишленост. През лятото и есента на 1895 г. Луи Люмиер успява да заснеме още няколко 17-метрови, почти едноминутни сюжета с единствената цел да онагледи по подходящ начин възможностите на изобретението си.

С подобна цел братята организират и първата платена публична прожекция, на която присъстват около 40 души, срещу чист доход от 33 франка. Тя се състои на 25 декември 1895 г. в сутерена на парижкото "Гранд Кафе" и се приема за първата публична прожекция.