Гражданите на Европейския съюз, живеещи във Великобритания, може да загубят правото си на пребиваване в страната, ако на предстоящия референдум британците гласуват за излизане от общността, предаде Би Би Си с позоваване на британското правителство.  

Евентуално излизане на страната от ЕС би засегнало правата на тези, които са пристигнали по силата на действащите правила за свободно придвижване.

На журналистически въпрос дали това означава, че граждани на ЕС може да бъдат депортирани, представител на „Даунинг стрийт” заяви, че не е ясно как биха се променили миграционните правила при подобна ситуация.

Същевременно от британското министерство на външните работи предупредиха, че при решение за напускане на общността може да бъдат засегнати и правата на британците, живеещи в европейски страни. Правото им на пребиваване и работа е регламентирано по силата на членството на страната в ЕС. Не е известно дали тези права ще бъдат запазени, ако Великобритания се отдели от Европейския съюз.  

Към момента на Острова живеят около 3 милиона граждани от други страни-членки на ЕС. Същевременно около 1.2 милиона британци живеят в останалите 27 държави от общността.