Най-малко две ракети, изстреляни от Газа, са паднали на територията на Израел, удряйки близо до кибуца Рейм, съобщават израелските медии.

От израелската армия уточниха, че противоракетната система "Железен купол" се е задействала, но не дадоха повече подробности.

Израел с отмъстителни удари в Газа

Израел с отмъстителни удари в Газа

В отговор на ракетната атака на "Хамас" тази сутрин

Предупредителните сирени за противоракетна тревога са били включени в южната част на Израел, по-конкретно в районите Шаар Ханегев и Ашкелон, които се намират близо до Ивицата Газа, включително в град Сдерот, след като по-рано днес Израел предприе ответни удари по позиции на радикалното ислямистко палестинско движение "Хамас" в Газа.

Части от ракета са паднали в двора на училище в Сдерот. Според различни информации трима израелци са били леко ранени от шрапнел от ракета.

Някои медии съобщават, че ракетите, изстреляни от Ивицата Газа, са проникнали на 25 км във вътрешността на Израел за първи път от войната през 2014 г. с "Хамас". Някои от ракетите са достигнали до град Офаким, град, който се намира на 20 км от Беершеба. 

ПВО на Израел прихвана ракети от ивицата Газа

ПВО на Израел прихвана ракети от ивицата Газа

Една е паднала в детска градина

Също така израелската армия е разпоредила незабавна евакуация на плажа Зиким, северно от Газа.

Междувременно израелските въоръжени сили обявиха, че са извършили "35 въздушни удара по седем военни цели, принадлежащи на терористичните групировки в Ивицата Газа", включително по "терористичен тунел", навлизащ на 700 метра в територията на Израел.

Израелските военноморски сили пък са спрели и са конфискували палестинска протестна лодка, след като хората на борда са се опитали да нарушат блокадата, наложена на Газа от страна на Израел. 

Ударите са били насочени към складове за оръжия и административни офиси на "Хамас" и "Ислямски джихад". 

Някои от ракетите, изстреляни от Газа към Израел, са произведени в Иран, уточняват израелските военни.