Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пристигна в Киев за разговори относно подкрепата на Европейския съюз за Украйна, която се бори срещу руската инвазия, и за реформите, необходими на бившата съветска република, за да се присъедини един ден към ЕС, съобщава "Ройтерс".

Две седмици преди срещата на върха ЕС-Украйна на 3 февруари, Мишел, който председателства срещите на лидерите на 27-те страни членки на ЕС, публикува своя снимка в Туитър от перон на влак с думите: "Отново в Киев, за да обсъдим всички направления на сътрудничество. Нека 2023 г. бъде годината на победата и мира."

Ден по-рано Мишел заяви, че той самият е "за" това Западът да изпрати танкове на Украйна.

"Ще работим с държавите членки на ЕС, за да се случи това", заяви служител на ЕС и помощник на Мишел. "Преди срещата на върха ЕС-Украйна е най-добре да определим с украинския президент Володимир Зеленски какво е необходимо в най-спешен порядък и къде можем да засилим подкрепата си".

Миналата година в голям геополитически ход ЕС даде на Украйна статут на кандидат за членство, като официалният представител посочи, че Киев ще се нуждае от допълнителни реформи в областта на върховенството на закона, за да може да се присъедини към блока един ден след края на войната.

С наближаването на първата годишнина от руската инвазия 27-членният ЕС предоставя на Украйна финансова подкрепа на стойност 18 милиарда евро през 2023 г., като обмисля да включи и германски танкове "Леопард" към списъка с оръжия, които вече изпраща на Киев. Освен това подготвя десети пакет от санкции срещу Русия.

Също така ЕС подпомага разследванията на предполагаеми военни престъпления, извършени по време на руската инвазия, и подкрепя идеята за създаване на специален международен трибунал, който да преследва политическото и военното ръководство на Русия за нападението срещу Украйна.

Украйна поиска още оръжия колкото може по-бързо

Украйна поиска още оръжия колкото може по-бързо

Киев призова Запада за издигане на помощта на "качествено ново ниво"