В сряда вечерта Министерството на вътрешните работи на Румъния съобщи, че е постигнало политическо споразумение с австрийското и българското министерство за разширяване на Шенгенското пространство с Румъния и България с въздушни и морски граници от март 2024 г.

Това разкри сайтът "Digi24".

Влизането в Шенгенското пространство ще бъде поетапно - първо с въздушните и морските граници, последвано от преговори през годината за влизане в зоната за свободно движение и за сухопътните граници.

"На 23 декември 2023 г. Министерството на вътрешните работи постигна политическо споразумение с партньорските министерства на Австрия и България относно разширяването на Шенгенското пространство с Румъния и България и прилагането на достиженията на правото от Шенген в Румъния и България по въздушните и морските граници от март 2024 г., както и обсъждането през 2024 г. на прилагането му по сухопътните граници в тясна връзка с компенсаторните мерки за засилване на граничния контрол и прилагането на Дъблинското споразумение.

В съответствие с това на 26 и 27 декември по дипломатически канали, между министерствата на вътрешните работи, министерствата на външните работи, включително на равнище дипломатически мисии, акредитирани към ЕС, се проведоха обсъждания на проекта за решение на Съвета за правното включване на това политическо споразумение. Тези обсъждания ще продължат и на 28 декември 2023 г.

Даниел Митов: Шенген за България вече е въпрос на дипломация

Даниел Митов: Шенген за България вече е въпрос на дипломация

Трябва да настояваме за пълноправно членство

Министерството на вътрешните работи благодари на президента на Румъния, на министър-председателя и на Министерството на външните работи, включително на Постоянното представителство в Брюксел, за подкрепата, която оказаха по време на преговорите през последните 5 месеца.

Нидерландия окончателно ни пуска в Шенген

Нидерландия окончателно ни пуска в Шенген

След дебат в парламента отпаднаха пречките за пълноправното членство на страната ни

Министерството на вътрешните работи също така благодари на Европейската комисия и испанското председателство, както и на МВР Австрия и МВР България за конструктивните дискусии, довели до политическото споразумение от 23 декември за достъпа на Румъния и България до Шенгенското пространство.