Нидерландия окончателно премахна всички пречки пред пълноправното членство на България в Шенген, съобщава БНР.

Това се случи след дебати в парламента снощи.

Въпреки че гласуването в полза на страната ни не събра необходимото мнозинство от 76 депутати, беше отхвърлено предложение за влизането ни в Шенген само по въздуха, както поиска Австрия.

Миналата седмица правителството на Марк Рюте прецени, че България изпълнява всички изисквания за влизане в Шенген и изпрати писмо до парламента. Депутатите имаха три възможности - да подкрепят решението, да го отхвърлят или да не го разглеждат, което означава пълно съгласие с действията на кабинета.

По време на дебата обаче беше внесена резолюция от създадената това лято партия "Нов обществен договор", която в момента е четвърта сила в Нидерландия. Тя подкрепи позицията на Австрия страната ни да бъде допусната в Шенген постепенно и първо само по въздуха. Предложението обаче не събра достатъчно гласове.

Николай Денков очаква Нидерландия да вдигне ветото за Шенген

Николай Денков очаква Нидерландия да вдигне ветото за Шенген

С Австрия преговорите продължават

Изненадващо, "Народната партия за свобода и демокрация" на Марк Рюте гласува "за", а за още по-голяма изненада крайнодясната "Партия за свободата", взела най-много гласове на парламентарните избори преди месец, не гласува.

В случай че нейните депутати бяха "за", позицията на Нидерландия щеше да бъде за влизане на България в Шенгенското пространство само по въздуха, тъй като предложението щеше да събере 86 гласа при необходими 76.

За пълноправно присъединяване гласуваха 59 депутати, което също не прави необходимото абсолютно мнозинство. На практика обаче това означава, че е отхвърлено искането страната ни да влезе само по въздух, което според дипломати ни дава зелена светлина за пълноправното членство.

Припомняме, на 8 декември 2022 г. Австрия и Нидерландия блокираха приемането на България и Румъния в Шенген и дадоха зелена светлина само на Хърватия заради опасения от наплив на незаконни мигранти.

Илхан Кючюк: България да не приема условията на Австрия за "въздушен Шенген"

Илхан Кючюк: България да не приема условията на Австрия за "въздушен Шенген"

Страната ни отговаря на всички критерии за членство