През първото полугодие на 2024 г. въоръжените сили на Украйна са одобрили за експлоатация почти 480 вида въоръжение и военна техника, от които около 290 са произведени в Украйна. Това съобщи първият заместник-министър на отбраната на Украйна генерал-лейтенант Иван Гаврилюк, цитиран от Би Би Си.

"През 2024 г. местните производители на отбранителни продукти значително увеличиха обемите на производство на оръжия в широк диапазон. Провежда се активна работа за разработване и производство на нови видове оръжия. Фактът, че мнозина в света се интересуват от опита от използването на произвежданите от нас оръжия и техника, говори сам за себе си", каза Гаврилюк.

В изявлението на Министерството на отбраната се отбелязва, че за цялата 2023 г. украинските въоръжени сили са приели и пуснали в експлоатация повече от 200 вида въоръжение и военна техника, произведени в Украйна.

В списъка на новите оръжия основно място заемат дронове, по-специално БПЛА, предназначени за въздушно разузнаване, и дронове за различни цели.

Втората по големина група нови оръжия са различни видове боеприпаси, най-вече за БПЛА, следвани от средствата за комуникация и радиоелектронна борба.

Списъкът с нови и модернизирани оръжия включва още инженерно оборудване, роботизирани системи, противоминно оборудване и военна оптика.

Русия се похвали, че изучава непокътната система за насочване на ракети ATACMS

Русия се похвали, че изучава непокътната система за насочване на ракети ATACMS

Заловеното оборудване потенциално позволява на Русия да подобри способността си да сваля ракети с голям обсег