Кипър връща задължителното носене на маска в закрити помещения за всички на възраст над 12 години на фона на рязкото увеличаване на инфекциите с Covid-19.

Това разкриват местни медии.

Правителството заяви в сряда, че скокът на инфекциите е в съответствие със световната тенденция, която се дължи основно на вариантите BA.4 и BA.5 на коронавируса.

По данни на Министерството на здравеопазването в периода 25 юни - 5 юли 19 503 души са дали положителни проби от общо 147 623 проби от население от приблизително 916 000 души. Цифрите не включват приблизително 250 000 души в сепаратисткия кипърски турски север на етнически разделената островна държава.

Мерките влизат в сила от петък. Правителството заяви, че носенето на маски не е задължително вкъщи, за членовете на семейството в превозното средство, по време на хранене, за спортисти, готвачи по време на печене на скара и за хора със заболявания и други здравословни проблеми, които затрудняват носенето на маска на лицето.

Правителството предупреди, че ще се извършват проверки за спазване на изискванията и всяко физическо лице или предприятие, което наруши заповедта, може да бъде глобено с 300 евро.

Здравните служители заявиха, че високият процент на инфекциите досега не е довел до паралелно нарастване на сериозните симптоми, изискващи интензивно болнично лечение.