Всички отговорни държави трябва да подкрепят нови санкции срещу Иран. Това обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху по време на среща с британския си колега Тереза Ме в Лондон.

Той приветства президента на САЩ Доналд Тръмп за настояването за нови санкции срещу Иран. "Мисля, че други държави трябва да последват примера, особено отговорните държави", заяви Нетаняху, цитиран от Агенция "Франс прес". Той обвини Иран в провокация след провокация.

"Иран се стреми да унищожи Израел, казва го толкова открито. Иран се стреми да завладее Близкия изток, заплашва Европа, заплашва Запада, заплашва света", посочи израелският премиер.

"Бих искал да разговарям с вас за това как ние можем да гарантираме, че иранската агресия няма да остане без отговор", заяви Нетаняху на Тереза Мей.

САЩ наложиха санкции на Иран

САЩ наложиха санкции на Иран

Те не оценяват колко мил беше с тях президентът Обама. С мен няма да е така

Припомняме, че миналата седмица Доналд Тръмп заяви, че Иран сега официално е предупреден след последния ракетен тест. Той се противопостави и на иранската ядрена сделка.

Нетаняху е яростен противник на сделката със световните сили, включително Великобритания, в която Иран обеща да ограничи ядрената си програма в замяна на облекчаване на санкциите.

Говорителката на Мей заяви, че двамата лидери ще говорят за редица въпроси за сигурността и международни такива, включително и за мирния процес в Близкия изток.

Тя посочи, че Мей ще повдигне въпроса за загрижеността на Великобритания за това как продължаващото увеличаване на дейностите за уседналост подкопават доверието.

Налице е рязко увеличаване на намеренията на Израел в плановете за разширяване на уседналостта, откакто Тръмп встъпи в длъжност миналия месец. 6000 нови домове бяха обявени за по-малко от две седмици.

Британският министър за Близкия изток Тобиас Елууд предупреди миналата седмица, че плановете правят решението за двете държави много по-трудно за постигане.