Доналд Тръмп защитава плащания, съобщени от бившия му адвокат Коен, ден, след като демократите заявиха, че президентът на САЩ може да се изправи пред импийчмънт и затвор, ако сделките се окажат нарушение на финансирането на кампанията му, съобщава "Ройтерс".

Президентът на САЩ отново отрече всякакви злоупотреби и прехвърли обвиненията върху Коен.

Тръмп коментира, че демократите са се насочили неправилно към "обикновена частна сделка", след като съдът обърна внимание на шестцифрени плащания от личния му адвокат до две жени по време на президентската кампанията от 2016 г.

Вчера представителят Джерълд Недлър, който ще ръководи съдебната комисия, когато демократите поемат контрола над Камарата на представителите следващия месец, заяви, че ако се установи, че плащанията нарушават законите за финансира на кампании, това би било престъпление, което може да бъде обявено за неприемливо. Колегата му Адам Шиф коментира, че Тръмп може да бъде обвинен и може да се изправи пред истинската перспектива да отиде в затвора след края на мандата си.

"Сега демократите гледат обикновена частна сделка, погрешно я наричат принос за кампанията, което не е вярно. Но дори и да е така, това е само Гражданско дело, подобно на Обама, но това беше направено правилно от адвокат и дори няма да има санкции. Отговорността е на адвоката, ако е сгрешил, не съм аз"

Делото произтича от федерално разследване за предполагаема намеса на Русия в президентските избори през 2016 г. и евентуално тайно споразумение. Русия отрича намеса, а Тръмп заявява, че кампанията му не е подпомагана от Москва.

Според доклада на спецпрокурора Мълър, контакти между щаба на Тръмп и руснаци е имало още през 2015 година. Конкретно става дума за бившия адвокат на Тръмп - Майкъл Коен.

Прокуратурата поиска пет години затвор за Коен, по обвинения в незаконни действия по време на кампанията, данъчни престъпления, опит да заблуди разследващите с фалшиви показания.

Сенатор Адам Шиф: Тръмп може да отиде в затвора

Сенатор Адам Шиф: Тръмп може да отиде в затвора

След показанията на бившия адвокат Майкъл Коен за незаконно финансиране и връзки с Русия