Двама американски изследователи казват, че са идентифицирали вероятното място за разполагане на 9M370 "Буревестник", нова руска крилата ракета с ядрено задвижване, рекламирана от президента Владимир Путин като "непобедима", предава "Ройтерс".

Путин каза, че оръжието - наречено от НАТО SSC-X-9 Skyfall - има почти неограничен обсег и може да избегне противоракетната отбрана на САЩ. Но някои западни експерти оспорват неговите твърдения и стратегическата стойност на "Буревестник", като казват, че оръжиетo рискува злополука с излъчване на радиация.

Използвайки изображения, направени на 26 юли от Planet Labs, търговска сателитна фирма, двамата изследователи идентифицираха строителен проект, граничещ със съоръжение за съхранение на ядрени бойни глави, известно с две имена - Vologda-20 и Chebsara - като потенциално място за разполагане на новата ракета. Съоръжението е на (475 км) северно от Москва.

Декър Евелет, анализатор от организацията за изследване и анализ на CNA, намери сателитните изображения и идентифицира това, което според него са девет хоризонтални стартови площадки в процес на изграждане.

Русия готви нови "апокалиптични" оръжия

Русия готви нови "апокалиптични" оръжия

Изпитанията ще се провеждат в Арктика на добре познат военен полигон

Мястото е "за голяма, фиксирана ракетна система и единствената голяма, фиксирана ракетна система, която те (Русия) разработват в момента, е Skyfall", каза Евелет.

Министерството на отбраната на Русия и посолството във Вашингтон не отговориха на искане да коментират неговата оценка, стратегическата стойност на "Буревестник", резултатите от тестовете му и рисковете, които крие.

Говорител на Кремъл каза, че това са въпроси за министерството на отбраната и отказа допълнителен коментар.

NYT: Русия подготвя или вече е изпробвала ракета с ядрен двигател

NYT: Русия подготвя или вече е изпробвала ракета с ядрен двигател

Кремъл се готви за пробив?

Държавният департамент на САЩ, ЦРУ, Службата на директора на националното разузнаване и Националният център за въздушно-космическо разузнаване на ВВС на САЩ отказаха коментар.

Идентифицирането на вероятното място за изстрелване на ракетата предполага, че Русия продължава с разполагането й след поредица от тестове през последните години, помрачени от проблеми, каза Евелет и вторият изследовател, Джефри Луис, от Института за международни изследвания Мидълбъри в Монтерей.

Луис се съгласи с оценката на Евелет, след като прегледа изображенията по негова молба. Изображенията "предполагат нещо много уникално, много различно. И очевидно знаем, че Русия разработва тази ракета с ядрено задвижване", каза той.

Ханс Кристенсен от Федерацията на американските учени, който също е проучил изображенията от Вологда по искане на Евелет, каза, че изглежда показват стартови площадки и други елементи, "вероятно" свързани с "Буревестник". Но той каза, че не може да направи окончателна оценка, тъй като Москва обикновено не разполага ракетни установки до хранилища за ядрени бойни глави.

Учен: "Буревестник" няма да даде на Русия никакво военно превъзходство

Учен: "Буревестник" няма да даде на Русия никакво военно превъзходство

Руснаците напразно си рискуват живота...

Евелет, Люис, Кристенсен и трима други експерти казаха, че нормалната практика на Москва е да складира ядрени товари за наземни ракети далеч от местата за изстрелване - с изключение на тези в разположените сили за междуконтинентални балистични ракети (ICBM).

Но разполагането на "Буревестник" във Вологда ще позволи на руската армия да складира ракетите с ядрено оръжие в своите бункери, като ги направи достъпни за бързо изстрелване, казаха Луис и Евелет.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков каза, че Русия ще направи промени в насоките си за използването на ядрени оръжия в отговор на това, което смята за западна ескалация във войната в Украйна, съобщи държавната информационна агенция ТАСС в неделя.

Путин от "Валдай" плаши Запада и демокрацията с нова ядрена ракета

Путин от "Валдай" плаши Запада и демокрацията с нова ядрена ракета

"Сармат" пък застъпвал на бойно дежурство