Бунтът през юни и разкритията на Путин, ме организацията се финансира от руската държава, попречиха на Великобритания да обяви ЧВК "Вагнер" за терористична организация.

Това пише, позовавайки се на анонимни източници, британският вестник Times.

Преди всичко, както обясняват събеседниците на Times в правителството, беше съвсем очевидно, че ЧВК "Вагнер" действа в интерес на руската държава, но формално компанията все още можеше да се счита за "частна армия".

След като Путин призна, че десетки милиарди рубли от руския бюджет са отишли ​​за поддръжката на частната армия, стана по-трудно да се включи компанията в списъка на терористичните организации.

Ако обявяването на ЧВК "Вагнер" за терористична организация беше станало факт, тогава принадлежността нея, присъствието на нейни събития, кампаниите за нея или носенето на нейната емблема на публично място биха се превърнали в престъпни деяния. Така, според правителствените източници, поставянето на "Вагнер" в черния списък би означавало да се забрани вече руска правителствена организация, което би било много необичайно и би довело до поредица от дипломатически и правни усложнения.

Въпреки това министърът на вътрешните работи Суела Браверман и заместник-министърът по сигурността Том Тугендхат са решени да намерят начин да забранят ЧВК "Вагнер", според вестника.