На 21 февруари Лефортовският съд в руската столица Москва ще продължи да разглежда доказателствата по ново дело срещу Алексей Навални. Изборът на дата беше направен, като се взе предвид фактът, че в сряда, 16 февруари, Навални имаше среща със съпругата си, чиято отмяна би било нарушение на правата му.

"Заседанието се отлага за 10:00 часа на 21 февруари. Съдът взема предвид, че Навални има уговорка със съпругата си на 16 февруари, така че насрочването на среща за тази дата би нарушило правата му", реши съдия Маргарита Котова, цитирана от ТАСС.

Лефортовският съд на Москва във вторник започна разглеждането на делото срещу Навални с изслушване от изправителната колония във Владимирска област, където той излежава присъдата си.

Държавният прокурор обяви заключението, според което Навални и неговите съучастници са откраднали 2,7 милиона рубли, дарени от четирима жертви за дейността му. Според позицията на прокуратурата жертвите са били подведени от Навални, който обяви намерението си да се яви като кандидат на президентските избори в Руската федерация. "Навални не е имал право да се кандидатира, тъй като има криминално досие. Той е скрил това и подвел жертвите, като откраднал дарени средства за лични цели и за екстремистка дейност", каза прокурорът.

Държавният прокурор също така обяви преписката по делото, от която следва, че Навални е изразходвал средства от личната си банкова сметка за "плащане на услуги в барове, ресторанти, кафенета и вериги за бързо хранене в Москва, региона, Франция, Литва и други чужди страни " Също така разходите на Навални, изброени от прокурора, свидетелстват, че той е почивал в Карелия, в Завидово и е пътувал до много градове в Русия, където е отсядал в хотели.

Започна ново дело срещу Навални, грозят го още 10 години затвор

Започна ново дело срещу Навални, грозят го още 10 години затвор

Опозиционерът е обвинен в злоупотреба с над 4,7 милиона долара дарения

Около 80 журналисти, акредитирани от Московския градски съд, дойдоха в Покров, за да отразяват процеса. Повечето от тях наблюдаваха процеса чрез видео връзка, организирана в сградата на колонията.

Припомняме, че критикът на Кремъл, който излежава вече над една година присъда за измама, е застрашен от още 10 години затвор.

През февруари миналата година Навални беше осъден на 2,5 години затвор по дело за измама, което нарича скалъпено и политическо. Той излежава присъдата си в наказателна колония в Покров, недалеч от Москва. Именно там започна и новият процес срещу него.

В началото на този месец стана ясно, че опозиционерът е обвинен и в злоупотреба с над 4,7 милиона долара дарения за неговите организации - престъпление, което се наказва в Русия с до 10 години затвор.

Навални е застрашен и от 6-месечна присъда за обида на съда по време на заседание миналата година. Двете дела се разглеждат в рамките на един и същи процес.

Руски съд повдигна още четири обвинения на Навални

Руски съд повдигна още четири обвинения на Навални

Опозиционерът е обвинен в присвояване на 350 млн. рубли