Две съдебни изслушвания на намиращия се в затвора руски опозиционен политик Алексей Навални, които трябваше да се проведат в понеделник, бяха отложени за януари, показват съдебните документи, цитирани от Ройтерс.

Съюзниците на Навални, които са се подготвяли за очакваното му прехвърляне в колония със "специален режим", най-суровият клас в руската затворническа система, казват, че той не е бил виждан от адвокатите си от 6 декември и са обезпокоени, защото не знаят местонахождението му.

Руската затворническа служба в петък съобщи, че Навални е в процес на преместване в нов затвор в друга част на страната.

Навални, бивш адвокат, който стана известен с борбата срещу елита на президента Владимир Путин, като представя данни за огромна корупция, беше осъден през август на допълнителни 19 години затвор, добавени към присъдата му от 11-1/2 години, които вече излежава.

Навални отрича всички обвинения срещу него, които според него са скалъпени, за да го накарат да млъкне. Кремъл казва, че той е осъден престъпник и неговият случай е от компетенцията на системата на затворите.

Говорителят на Навални Кира Ярмиш публикува на X, че днес е 13-ият ден без новини за Навални, откакто адвокатите за последно са имали достъп до него.

Тя каза, че адвокатите на Фонда за борба с корупцията на Навални са подали искания до повече от 200 центъра за задържане през уикенда, търсейки информация за местонахождението му, и чакат отговори.

47-годишният Навални стартира поредица от правни оспорвания на условията на задържането си, като често ги използва като повод за осмиване на затворническите разпоредби и начина, по който се прилагат.

"Алексей трябва да има седем съдебни (изслушвания) днес", каза Ярмиш в социалните медии. "Първите две вече се състояха - той дори не беше там на видеовръзка.

"Делата са спрени, докато "не бъде установено местонахождението на Навални", каза Ярмиш.

Две изслушвания, насрочени за 18 декември, бяха отложени съответно за 11 и 16 януари, показват документи на уебсайта на съда във Владимирска област.

Мариана Кацарова, специалният докладчик на ООН за правата на човека в Русия, каза в изявление: "Силно съм загрижена, че руските власти няма да разкрият местонахождението и състоянието на г-н Навални за толкова продължителен период от време, което се равнява на насилствено изчезване".

Тя каза, че Навални е бил лошо третиран в ареста от януари 2021 г. и е бил лишен от достъп до адекватни медицински грижи, което е увредило здравето му и е изложило живота му на риск.

Навални: Къде е изчезнал опозиционерът критик на Кремъл?

Навални: Къде е изчезнал опозиционерът критик на Кремъл?

Властите обявиха, че той е в процес на преместване в друг затвор