Сподвижниците на задържания руски опозиционен лидер Алексей Навални заявиха в петък, че все още не е ясно къде се намира той, след като затворническите власти съобщиха, че вече не е в наказателната колония, където излежаваше досега присъдата си, предава Ройтерс.

Навални, бивш адвокат, който се превърна в най-големия критик на елита на президента Владимир Путин и разгласи обвинения в огромна корупция, беше осъден през август на допълнителни 19 години затвор към присъдата от 11-1/2 години, които вече излежаваше.

Сподвижниците му, които се подготвяха за очакваното му прехвърляне в колония със "специален режим", най-суровият клас в руската затворническа система, казаха, че Навални не е бил виждан от адвокатите си от 6 декември.

Адвокатът на Навални, Вячеслав Гимади, каза, че служители на затвора са казали пред съда в петък, че Навални е напуснал съоръжението ИК-6 в Мелехово, на 235 км източно от Москва, като не са съобщили къде е отведен.

"Не е известно къде е бил отведен", каза говорителката на Навални Кира Ярмиш, добавяйки, че на адвокатите е било казано, че той е напуснал Владимирска област, където се намира ИК-6, на 11 декември.

"Нека Ви напомня, че адвокатите не са виждали Алексей от 6 декември. Защо не им беше позволено да се срещнат с него, ако Алексей все още беше в ИК-6, не знаем."

Затвореният руски опозиционен лидер Алексей Навални се премества в нов затвор в друга част на страната и пристигането му там ще бъде оповестено в съответствие със закона, съобщи руската пенитенциарна служба, цитирана в петък.

Процесът на преместване на затворници с железопътен транспорт през най-голямата страна в света може да отнеме седмици, като адвокатите и семейството не могат да получат информация за тяхното местоположение и благосъстояние, докато стигнат до местоназначението си.

Sota.vision, онлайн рускоезично новинарско издание, което прави много съдебни репортажи, съобщи за бележка за Навални от пенитенциарната служба във Владимирска област, където Навални беше държан в наказателна колония, е била прочетена на съдебно заседание в петък.

Sota.vision, чийто собствен основател и главен редактор са определени като "чужди агенти" от властите, цитира бележката, в която се казва:

"Алексей Навални напусна Федералната пенитенциарна институция IK-6 във Владимирска област за поправителен дом, разположен извън Владимирска област, в съответствие с присъдата на Московския градски съд от 4 август 2023 г."

Пристигането му в новото съоръжение, което не е посочено в бележката, ще бъде разкрито в рамките на действащото законодателство, се казва в бележката.

Навални спечели възхищението на разнопосочната руска опозиция с това, че се завърна доброволно в Русия през 2021 г. от Германия, където беше лекуван за това, което западните лабораторни тестове показаха, че е опит да бъде отровен с нервнопаралитичен агент.

Навални казва, че е бил отровен в Сибир през август 2020 г. Кремъл отрече да се е опитвал да го убие и каза, че няма доказателства, че е бил отровен с нервнопаралитично вещество.

Поддръжниците му го представят като руска версия на южноафриканския лидер Нелсън Мандела, който един ден ще излезе на свобода от затвора, за да ръководи страната си.

Но руските власти гледат на него и поддръжниците му като на екстремисти с връзки с разузнавателната агенция на ЦРУ, които се стремят да дестабилизират Русия. Те забраниха движението му, принуждавайки много от последователите му да избягат в чужбина.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза в понеделник, че Вашингтон е дълбоко загрижен за състоянието на Навални и е напомнил на руските власти, че са отговорни за случилото се с него.

Кремъл, който каза, че не проследява движението на отделни затворници, предупреди Милър и колегите му да си гледат работата.

"Тук говорим за затворник, който е признат за виновен по силата на закона и излежава присъдата си. И тук считаме всяка намеса от когото и да било, включително САЩ, за неприемлива и невъзможна", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери тази седмица.

Лагерът на Навални готви стратегия срещу преизбирането на Путин

Лагерът на Навални готви стратегия срещу преизбирането на Путин

Целта е промяна на политическия дневен ред в Русия