Руският опозиционен политик Алексей Навални беше изведен от наказателната колония, където беше затворен от средата на миналата година, и сегашното му местонахождение не е известно, съобщиха негови сътрудници в понеделник, предава "Ройтерс".

Сътрудниците на Навални се подготвят за очакваното му прехвърляне в колония със "специален режим", най-тежката степен в руската затворническа система. През август бяха повдигнати нови обвинения, свързани с предполагаема екстремистка дейност, и той бе осъден осъден на допълнителни 19 години в допълнение към 11-1/2 години, които вече излежаваше. Той отхвърля всички обвинения като политически мотивирани и предназначени да заглушат критиките си към Кремъл.

Говорителят на Навални Кира Ярмиш каза, че персоналът на съоръжението ИК-6 в Мелехово, на 235 км източно от Москва, е казал на адвоката му, чакащ отвън, че опозиционният лидер вече не е сред затворниците.

"Къде са го отвели, отказват да кажат", каза тя в социалната медийна платформа X.

Изчезването му идва в началото на кампанията за президентските избори, на които Владимир Путин потвърди в петък, че ще се кандидатира за още един шестгодишен мандат.

Помощникът на Навални Леонид Волков написа във социалната мрежа X, че времето е "0% съвпадение и 100% пряк ръчен политически контрол от Кремъл".

Той добави: "За Путин не е тайна кой е неговият основен опонент на тези "избори". И той иска да се увери, че гласът на Навални не се чува."

Няма незабавен коментар от Кремъл. Путин и неговият говорител твърдят, че никога не споменават Навални по име в опит да го представят като политически неуместен. Казват, че той е третиран като всеки друг затворник.

Процесът на прехвърляне на затворници с железопътен транспорт през огромната територия на Русия може да отнеме седмици, като роднините и семейството не могат да получат информация за тяхното местонахождение и състояние.

Въпреки престоя си в затвора Навални често успява чрез адвокатите си да публикува остри атаки срещу Кремъл чрез социалните медии, описвайки изпитанието си зад решетките и осъждайки Путин за войната в Украйна. Но изолацията му се задълбочи, когато трима от адвокатите му бяха арестувани през октомври по подозрение в "екстремистка" дейност.

47-годишният Навални е най-известната фигура в руската опозиция. Години наред той заклеймява Путин и управляващия елит като банда "мошеници и крадци".

Той спечели възхищение по целия свят с това, че се завърна доброволно в Русия през 2021 г. от Германия, където беше подложен на лечение за това, което западните лабораторни тестове показаха, че е опит да бъде отровен с нервнопаралитично вещество в Сибир. Той е арестуван веднага при пристигането.

Навални казва, че многото обвинения срещу него - от измама и неуважение към съда до набор от "екстремистки" дейности - всички са скалъпени, за да заглушат атаките му срещу Путин.

Руските власти гледат на Навални и неговите поддръжници като на екстремисти с връзки със западните разузнавателни агенции, целящи да се опитат да дестабилизират Русия. Путин предупреди Запада, че всяка намеса в Русия ще се счита за акт на агресия.

Лагерът на Навални готви стратегия срещу преизбирането на Путин

Лагерът на Навални готви стратегия срещу преизбирането на Путин

Целта е промяна на политическия дневен ред в Русия