Съд в сибирския град Томск в понеделник остави в ареста сътрудник на лишения от свобода опозиционен лидер Алексей Навални в очакване на съдебен процес по обвинения в екстремизъм, съобщава АП.

Ксения Фадеева ръководеше кабинета на Навални в Томск. Тя беше поставена в предварителен арест няколко месеца след началото на процеса срещу нея.

Според нейния съюзник Андрей Фатеев, който съобщи новината в своя канал в Telegram, Фадеева е била поставена под домашен арест преди три седмици заради предполагаемо нарушение на ограниченията, наложени ѝ по-рано. По-късно прокурорът оспори това решение и поиска тя да бъде задържана, което съдията подкрепи, каза Фатеев.

Активистът е обвинен в управление на екстремистка група и насърчаване на "дейност на организация, която нарушава правата на хората".

Фатеев твърди, че Фадеева е наказана от властите "за законна и открита политическа дейност, за борба с корупцията, за искане за смяна на властта".

Навални призова за защита на арестуваните му адвокати

Навални призова за защита на арестуваните му адвокати

Обвиненията са за "участие в екстремистка общност"

Припомняме, че редица сътрудници на Навални бяха изправени пред обвинения, свързани с екстремизъм, след като Фондацията на политика за борба с корупцията и мрежа от регионални офиси бяха забранени през 2021 г. като екстремистки групи, ход, който изложи на съдебно преследване почти всеки, свързан с тях. Сред задържаните са и неговите адвокати. 

През октомври, Навални трябваше да бъде преместен в друга колония със "специален режим", след като беше осъден през август по редица обвинения, свързани с "екстремистка" дейност и осъден на допълнителни 19 години. Той вече излежава деветгодишна присъда за нарушения на условно освобождаване, измама и неуважение към съда. Според него обвиненията са политически мотивирани. След задържането му през 2021 г. опозиционния лидер е държан в отдалечена наказателна колония.

Въпреки престоя си в затвора от 2021 г., Навални успя да поддържа активно присъствие в социалните медии чрез своите адвокати.

Навални в единична килия за 12 месеца заради своята "непоправимост"

Навални в единична килия за 12 месеца заради своята "непоправимост"

Руските власти възпитават „непоправимия“ Навални