Критикът на Кремъл Алексей Навални призова от затвора правната общност да се застъпи за неговите адвокати Вадим Кобзев, Алексей Липцер и Игор Сергунин, които бяха арестувани миналата седмица по обвинения в "участие в екстремистка общност". Това написа той във "Фейсбук".

"Като човек, който някога е бил част от правната общност, силно насърчавам моите колеги адвокати да не мълчат. Трябва да се обединим и да говорим в подкрепа на нашите колеги, които са преследвани за изпълнение на дълга си да помагат на клиентите си", написа Навални.

Навални твърди, че преследването на неговите защитници има за цел да изплаши обществеността и да накаже онези, които се застъпват за политическите затворници.

"Преследването на моите защитници е очевидно против закона и има само две цели: 1) да им отмъсти за изключителната им работа 2) да заплаши обществото и преди всичко адвокатите, които се осмеляват да защитават политически затворници."

На 18 октомври стана ясно, че тримата арестувани адвокати са били преместени от московския следствен арест "Медведь" (буквално "Мечка") в специален блок във Федералната полиция. Той се различава от другите следствени арести по по-стриктното отношение към затворниците и силната цензура.

Готвят затвор и за адвокатите на Навални

Готвят затвор и за адвокатите на Навални

По подозрение за участие в "екстремистка общност"

Навални трябва да бъде преместен в друга колония със "специален режим", след като беше осъден през август по редица обвинения, свързани с "екстремистка" дейност и осъден на допълнителни 19 години. Той вече излежава деветгодишна присъда за нарушения на условно освобождаване, измама и неуважение към съда. Според него обвиненията са политически мотивирани. След задържането му през 2021 г. опозиционния лидер е държан в отдалечена наказателна колония.

Въпреки престоя си в затвора от 2021 г., Навални успява да поддържа активно присъствие в социалните медии чрез своите адвокати.

Съюзник на Навални, Леонид Волков, публикува на X, че тримата адвокати са изправени пред до шест години затвор, ако бъдат признати за виновни в принадлежност към екстремистка група, "само защото са били адвокати на Навални".

"Това е акт на сплашване с ясното намерение да се засили изолацията на Навални от външния свят", каза Волков. Навални ще бъде преместен в наказателното заведение за "специална сигурност" скоро заради новата си 19-годишна присъда за "екстремизъм". Но адвокатите му няма да могат да го посетят там или дори да разберат местонахождението му, ако те самите са заключени. Ужасяващо", добави Волков.

Навални в единична килия за 12 месеца заради своята "непоправимост"

Навални в единична килия за 12 месеца заради своята "непоправимост"

Руските власти възпитават „непоправимия“ Навални