Отложиха разполагането на първите кенийски полицаи в Хаити, които да ръководят международните сили за борба с бандите, съобщава "Ройтерс".

Причината е отмяната на планиран полет от Найроби.

По-рано официални лица от САЩ посочиха, че униформените ще пристигнат в Порт-о-Пренс до четвъртък, като разполагането им трябваше да съвпадне с държавното посещение на президента на Кения Уилям Руто в Белия дом.

Кения доброволно се съгласи да ръководи мисията през юли миналата година, но се сблъска с многократни забавяния на изпращането на силите поради съдебни спорове, заведени от противници на плана на правителството, и вълна от насилие през март, която накара министър-председателя на Хаити да подаде оставка.

Мисията, която ще включва до 2500 служители, има за цел да противодейства на банди, които контролират по-голямата част от Порт-о-Пренс и са извършили редица убийства, отвличания и сексуални посегателства.

Кения ще ръководи многонационални сили в Хаити за борба с групировките

Кения ще ръководи многонационални сили в Хаити за борба с групировките

Жителите на двете страни обаче поставят под съмнение плана, прокарван от правителството на Съединените щати

Кения е ангажирала 1000 полицаи в одобрената от ООН мисия, като повечето от тях се финансират от Съединените щати.

Двеста кенийски униформени, назначени за мисията, са били уведомени, че ще излетят от Найроби във вторник вечерта, посочиха двама източници, пожелали анонимност.

Един от източниците - бивш полицай в контакт с членове на мисията, заяви, че на служителите не е дадено обяснение за забавянето в последната минута и им е казано да останат в готовност.

Другият източник, който е бил информиран от държавен служител, отбеляза, че в Порт-о-Пренс не са налице условия за приемане на служителите.

Опозиционна партия в Кения иска блокиране на изпращането на полиция в Хаити

Опозиционна партия в Кения иска блокиране на изпращането на полиция в Хаити

Кения предложи да изпрати 1000 служители, с цел справяне с кризата със сигурността в карибската държава