Властите в Тайланд отмениха военното положение в малко повече от 50% от страната - или в 41 провинции, съобщи премиерът Сураюд Чуланонт.

Той уточни, че кабинетът на министрите е одобрил предложението на Съвета за национална сигурност, от където поискали отмяна на военното положение в някои части на Тайланд.

Сега обаче предстои кралят на Тайланда Бумибол Адулядет да одобри предложението за отмяната на военното положение, уточняват от АФП.

Припомняме, че военното положение беше въведено веднага след преврата през септември, с който бе сменен тогавашният премиер Таксин Шинаватра.

Сред градовете, в които няма да има военно положение, е Банкок.

Военното положение обаче продължава да е в сила в 35 провинции - в северната и в южната част на страната, където през последните три години групи сепаратисти организират атентати и извършват нападения. Освен това в тези региони минава канал на трафик на хора и наркотици.

Военното положение остава в сила и в родното място на бившия премиер Таксин Шинаватра.

Освен това думата на генералите ще е със силата на закон и в двата най-големи града в североизточен Тайланд - Кон Каен и Бури Рам, където се смята, че сваленият премиер все още има много поддръжници.