Руският заместник-министър на външните работи Игор Моргулов приветства отношенията между неговата страна и Китай като най-добрите в тяхната история по време на реч на международна конференция.

"Руско-китайското партньорство е остров на стабилност в бурен океан. Руско-китайските отношения са в най-добрия етап от тяхната история", изтъкнал Моргулов.

Руският представител също така посочил, че взаимното сътрудничество между Русия и Китай напълно отговаряло на интересите на двете страни.

"Увереността в положителното развитие на нашите отношения се основава на факта, че имаме цяла система на сътрудничество, изградена във всички сфери, които имат висока степен на сигурност и позволяват конструктивно справяне с трудни проблеми, които възникват от време на време дори в отношенията между много добри съседи", заключил Моргулов.

Що се отнася до търговските отношения между двете страни, Моргулов отбелязал, че Пекин "се утвърди като водещ търговско-икономически партньор" на Русия, като подчертал, че целта на страната му е да доведе двустранния търговски оборот до равнище от 200 млрд. долара до 2020 г.