Гърция и Македония днес слагат край на последната авиационна блокада в Европа, след като в продължение на повече от десетилетие те инатливо не бяха свързани със самолетна връзка, съобщава "Гардиън".

Гръцкият авиопревозвач Aegean Airlines открива първия си директен полет между Атина и Скопие днес в контекста на затоплянето на отношенията между двете страни след подписването на споразумението за смяна на името на Бившата югославска република Македония на Северна Македония.

Вицепремиерът на Македония Буджар Османи планира да бъде на първия полет от Атина за Скопие тази вечер, след като той е в гръцката столица за разговори с гръцките власти.

Уточнява се, че Aegean Airlines ще извършва полети два пъти в седмицата.

Скопие и Атина имаха директна въздушна линия в периода между 2003 и 2007 година, но тя беше спряна, след като предишното македонско правителство кръсти летището в македонската столица на древния гръцки цар Александър Македонски.

Македонският премиер Зоран Заев и сегашното му ляво правителство преименуваха скопското летище на Международно летище Скопие през февруари като жест на добра воля.