Украински медии съобщават за чути експлозии в Одеса, Днипро и Киев след обявяването на въздушна тревога в цялата страна, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Според информациите мощна експлозия е прогърмяла в Одеса още преди обяваявяването на въздушната тревога. Руските военни са нанесли ракетен удар по инфраструктурен обект в Одеска област, съобщи по-късно губернаторът Максим Марченко. Той призова населението да остане в укритията.

"Суспилне" съобщи, че в град Днипро са се чували експлозии. УНИАН също пише за експлозии в този голям украински град. "Има сигнали за проблеми с електричеството в част от града", отбелязва агенцията.

Заместник-началникът на кабинета на президента Кирило Тимошенко каза, че в Днепропетровска област ракети са ударили два обекта.

"Има няколко удара в две инфраструктурни съоръжения. Един човек е пострадал. Спасителите отстраняват последствията", написа той в своя канал в "Телеграм".

Експлозии се чуват и в Киев, съобщават местни медии. TSN съобщава за работата на противовъздушната отбрана в района на Киев. Местната администрация съобщи, че над града са свалени две крилати ракети. Няма информация за щети и пострадали хора.

Украинският премиер Денис Шмигал каза, че новите руски ракетни удари в четвъртък са насочени към съоръжения за производство на газ и ракетен завод, съобщи информационната агенция Интерфакс Украйна.

"Ракетите летят над Киев в момента. Сега те бомбардират нашите съоръжения за производство на газ, те бомбардират нашите предприятия в Днипро и "Южмаш" (завод за ракети)", заяви той на пресконференция.

Както съобщи губернаторът на Николаевска област Виталий Ким, около 8 сутринта са изстреляни първите ракети.

"Три ракети прелетяха над Харковска област. Те бяха забелязани и над Полтавска област. Авиацията се вдигна в небето в Киевска, Черниговска и Черкаска област", пише УНИАН. Каналите за наблюдение съобщават за работата на ПВО както в Харковска, така и в Черкаска област, уточнява агенцията.

"Има информация за възможни вражески ракетни атаки по нашия регион", написа в своя канал в "Телеграм" Олег Синегубов, губернатор на Харковска област.

По-рано тази седмица Русия предприе най-масираната ракетна атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна от началото на инвазията. Според украинската страна руските военни са изстреляли около 100 ракети. Повечето от тях са били свалени от противовъздушната отбрана, съобщиха украинските военни. Руските военни от своя страна твърдят, че ракетите са достигнали целите си (и свързват тези цели с военна инфраструктура).

Критична ситуация в енергийната система на Украйна
Обновена

Критична ситуация в енергийната система на Украйна

Режим на тока в Киев, засегната е и Молдова