Камарата на представителите и Сенатът на САЩ във вторник планират да поемат рязко различни пътища в битка за разходи с високи залози, като остават само пет дни до крайния срок, който може да принуди голяма част от правителството да затвори за четвърти път за десетилетие.

Контролираният от демократите Сенат планира да гласува законопроект за временно финансиране с двупартийна подкрепа, който ще поддържа работата на федералното правителство, след като текущите пари свършат в полунощ в събота, давайки на преговарящите повече време да се споразумеят за числата на разходите за цялата година .

Междувременно председателят на Камарата на представителите на републиканците Кевин Маккарти, целящ да удържи бунта на твърдолинейните членове на собствената си фракция, ще прокара напред с четири законопроекта за разходите за цялата година, които отразяват консервативните приоритети и нямат шанс да станат закон.

Стотици хиляди федерални работници ще бъдат пуснати в отпуск и широка гама от услуги , от издаване на икономически данни до хранителни добавки, ще бъдат спрени от неделя, ако двете страни не постигнат споразумение

Конгресът е затворил правителството 14 пъти от 1981 г. насам , въпреки че повечето от тези пропуски във финансирането са продължили само ден или два. Макар и разрушителни, те не оказаха значително въздействие върху най-голямата икономика в света.

Но Moody's предупреди в понеделник, че спирането този път би имало отрицателни последици за кредитния рейтинг на правителството на САЩ AAA, тъй като би подчертало как политическата поляризация влошава фискалното състояние на страната.

Президентът от Демократическата партия Джо Байдън и Маккарти имаха за цел да предотвратят затварянето тази година, когато се споразумяха през май, в края на конфликта относно тавана на федералния дълг, за дискреционни разходи от 1,59 трилиона долара за фискалната година, започваща на 1 октомври.

Законодателите от десния фланг на Маккарти оттогава отхвърлиха това число, настоявайки за съкращения от 120 милиарда долара, въпреки че по-умерените членове на тяхната партия, включително висшите републиканци в Сената, изразиха подкрепа за договорения план.

Това представлява само малка част от общия бюджет на САЩ, който ще достигне 6,4 трилиона долара за тази фискална година. Законодателите не обмислят съкращения на популярни програми за обезщетения като социално осигуряване и здравеопазване, които се очаква да нараснат драматично със застаряването на населението.

Републиканците контролират Камарата с тясно мнозинство от 221-212 и имат малко свободни гласове, особено след като някои хардлайнери на републиканците заплашиха да изместят Маккарти от лидерската му роля, ако той разчита на гласовете на демократите, за да приеме законодателство.

Самият Байдън призова републиканците в Камарата на представителите да спазват сделката на Маккарти.

"Само преди няколко месеца с председателя на Камарата се съгласихме с нивата на разходите на правителството", каза Байдън. "Сега малка група от крайни републиканци в Камарата на представителите, те не искат да се придържат към тази сделка и всеки в Америка може да бъде изправен пред плащането на цената за това."

Въпреки задаващия се краен срок за спиране, Камарата ще насочи вниманието си първо към четирите законопроекта за цялата година, които дори и да бъдат приети няма да финансират пълното правителство или да предотвратят спиране. Успехът не е гарантиран: републиканските хардлайнери блокираха действия по законопроектите за разходите миналата седмица и някои казаха, че ще опитат да го направят отново.

Ако Маккарти преодолее това първо препятствие, дебатът може да отнеме по-голямата част от седмицата, оставяйки малко време за изготвяне на временна сметка преди неделя.

Представителят на републиканците Ралф Норман, член на твърдолинейната фракция на свободата на Камарата на представителите, каза в понеделник, че е "100%" сигурен, че Конгресът няма да може да остави правителството отворено.

Маккарти каза, че е по-голям оптимист. "Правя всичко възможно, за да се уверя, че това няма да се случи", каза той пред репортери в понеделник. Винаги харесвам топката в последната секунда.

На този етап не е ясно как може да се случи това. Ако Сенатът приеме законопроект за временното финансиране, Маккарти може да позволи гласуване в Камарата, където може да мине с подкрепата на демократите и по-прагматичните републиканци.

Бившият президент Доналд Тръмп, фаворитът за номинацията на републиканците през 2024 г., приветства разговорите за спирането, като каза в своя социален медиен сайт Truth Social: "ОСВЕН АКО НЕ ПОЛУЧИТЕ ВСИЧКО, ЗАТВОРЕТЕ ГО!"

Само 20% от американците вярват, че Байдън е жертва на политическа атака

Само 20% от американците вярват, че Байдън е жертва на политическа атака

Във връзка с разследването срещу сина му Хънтър и искането на републиканци за импийчмънт