Поредно нападение над журналист беше извършено в Русия, след като онзи ден беше нападнат и пребит журналистът от вестник „Комерсант" Олег Кашин, пише руското издание Утро.Ру.

Две неизвестни лица са нападнали и пребили кореспондента на „Жуковски вести" Анатолий Адамчук. Пострадалият е със сътресение на мозъка и много рани. По думите му нападението над него не е било с цел грабеж. Изчезнала е само флаш картата, която е носил у себе си.

Той е бил ударен първо по главата отзад, паднал е и след това са го ударили по лицето няколко пъти. За известно време нападнатият журналист е загубил съзнание, след това се е обадил на свой колега.

Според него нападението над него е свързано с участието му в митинга против унищожаването на Цаговската гора в Подмосковието с цел строителство.

Припомняме, че в събота журналистът от вестник "Комерсант" Олег Кашин беше пребит в двора на дома си от двама младежи. Смята се, че биячите са знаели кого нападат и причина за агресията им е работата на Кашин.

Някои източници свързват побоя с младежката организация на "Единна Русия"

Европейската комисия изрази дълбоката си обезпокоеност от жестоките нападения над журналисти в Русия и ги определи като недопустими атаки, пише РИА Новости.

За изминалите два почивни дни двама руски журналисти бяха нападнати и жестоко пребити. В нощта срещу събота беше нападнат в Москва журналистът от „Комерсант" Олег Кашин, а в нощта срещу понеделник Анатолий Адамчук.

„Ние очакваме, че виновните ще застанат пред съда", каза представителката на ЕС Пия Арнекилде Хансен.

Друга представителка на ЕК Мая Касянчич пък посочи, че нападението над Кашин може да има за цел да накара журналиста да замълчи.