Посланиците на Русия и Беларус бяха поканени отново на банкета за Нобеловите награди в Стокхолм тази година, след като миналата година не бяха сред гостите заради нахлуването на Русия в Украйна, съобщи Нобеловата фондация, цитирана от Ройтерс.

Фондацията покани за първи път и лидера на антиимиграционната партия Шведски демократи на събитието. Фондацията многократно е пренебрегвала дългогодишния лидер на Шведските демократи Джими Акесон, включително през 2022 г., когато партията се класира на второ място на парламентарните избори, твърдейки, че партията му не се смята за привързана към принципите на наградите.

Пет от шестте Нобелови награди се присъждат в Стокхолм всяка година след номинационен процес, който се пази в тайна през следващите 50 години. Нобеловата награда за мир се връчва в Осло, където се провеждат отделни тържества.

Нобеловата фондация каза, че посланици от всички държави, които са дипломатически представени съответно в Швеция и Норвегия, ще бъдат поканени на церемониите по връчването на наградите през декември. Миналата година фондацията не покани посланиците на Русия и нейния съюзник Беларус.

Фондацията заяви, че се стреми да включи дори онези, които не споделят ценностите на Нобеловата награда.

"Ясно е, че светът все повече се разделя на сфери, където диалогът между тези с различни възгледи намалява", каза в изявление Видар Хелгесен, изпълнителен директор на Нобеловата фондация.

"За да се противопоставим на тази тенденция, сега отправяме нашите покани да отпразнуваме и разберем Нобеловата награда и значението на свободната наука, свободната култура и свободните, мирни общества", добави той.

Тазгодишните лауреати ще бъдат обявени в началото на октомври, а празничните церемонии по награждаването ще се състоят на 10 декември, годишнината от смъртта на Алфред Нобел.

Лидерът на Шведските демократи Акесон бързо отговори, че няма да присъства.

"За съжаление съм зает този ден", написа той в публикация във "Фейсбук", коментирайки поканата.

Беларуски, руски и украински правозащитници получиха Нобеловата награда за мир
Обновена

Беларуски, руски и украински правозащитници получиха Нобеловата награда за мир

Обявяването съвпада с рождения ден на Путин