Железопътна линия е била повредена в Източен Крим, съобщиха назначените от Русия власти в региона, цитирани от руската служба на Би Би Си.

"В Кировски район беше повреден железния път. Няма пострадали, на място работят съответните служби. Ремонтните дейности ще отнемат приблизително от 4 до 8 часа ", написа в своя телеграм канал Сергей Аксенов, назначен за губернатор на анексирания Крим.

"Към момента два влака на дълги разстояния и два местни влака закъсняват", пише Олег Крючков, съветник на Аксенов.

Властите не уточниха причината за повредата.

От пролетта инцидентите в инфраструктурни обекти в Русия зачестиха значително, включително опити за саботаж на железопътното движение.

Експлозия прекъсна жп трафика в Крим

Експлозия прекъсна жп трафика в Крим

Окупационните власти подозират саботаж

Още в края на октомври миналата година британското разузнаване обърна внимание на факта, че руските власти трябва да се притесняват от ефективността на подобни диверсии. Руската армия разчита в голяма степен на железопътния транспорт, за да транспортира войски до Украйна, но властите не са успели да осигурят жп линиите, които са дълги повече от 33 000 километра, предимно през слабо населени райони.

На 2 май властите на Брянска област съобщиха за диверсия, извършена близо до гара Снежецкая по време на преминаването на товарен влак на път от Брянск за Карачов. Вследствие на това локомотивът и няколко вагона дерайлираха.

Си Ен Ен: Украйна е изградила мрежа от агенти за диверсии в Русия

Си Ен Ен: Украйна е изградила мрежа от агенти за диверсии в Русия

Медията се позовава на неофициални източници