Том Тугендхат, председател на комисията по външни работи на британската Камара на общините, отпадна от надпреварата за поста министър-председател на кралството след третия тур на гласуването, съобщи "Индипендънт".

Гласуването се провежда сред членовете на Консервативната партия. Победителят ще стане лидер както на самата партия, така и на британското правителство. Гласовете се разпределят, както следва:

Бившият финансов министър Риши Сунак - 115;

Младшият министър на търговските отношения Пени Мордънт - 82;

Министърът на външните работи Лиз Тръс - 71;

Бившият министър на равенството и местното самоуправление Кеми Баденок - 58 г;

Том Тугендхат - 31.

Риши Сунак в надпреварата за поста на Джонсън: Съдете ме по действията, а не по богатството ми

Риши Сунак в надпреварата за поста на Джонсън: Съдете ме по действията, а не по богатството ми

Първият му икономически приоритет - справянето с инфлацията, а не данъчните облекчения

Гласуването ще продължи, докато в надпреварата останат не повече от двама кандидати. Тогава всички членове на британската Консервативна партия, които от миналата година наброяват около 200 000 души, ще се включат в изборите за ръководител на британското правителство. Това гласуване ще се проведе по пощата и ще продължи до 2 септември, а три дни по-късно, до 5 септември, ще бъде обявено името на новия министър-председател.

Британският премиер Борис Джонсън подаде оставка като лидер на консерваторите днес на 7 юли, но поиска да остане на поста до избирането на нов лидер на торите по време на пленума на Консервативната партия през октомври.