Риши Сунак - водещият кандидат да наследи Борис Джонсън на премиерския пост във Великобритания, отхвърли твърденията, че е твърде богат, за да ръководи страната в момент на икономически спад, съобщава "Ройтерс".

Пред радио Би Би Си той подчерта, че притежава опита да се справя с тежки предизвикателства

Бившият финансов министър, чиято оставка миналата седмица задейства падането на правителството на Джонсън, отбеляза, че той не преценява хората по банковите им сметки, а по характера им и изрази надежда, че и другите ще направят същото.

На въпрос дали разбира финансовото напрежение в страната, Сунак посочи: "Когато пандемията ни удари, аз напълно осъзнах влиянието, което тя щеще да окаже на милиони хора из цялата страна".

Сунак стартира кампания за следващ лидер на британските консерватори

Сунак стартира кампания за следващ лидер на британските консерватори

Вероятно ще бъде сред основните кандидати за премиер

Сунак даде заявка, че ако стане министър-председател, първият му икономически приоритет ще бъде справянето с инфлацията, а не данъчните облекчения, каквито обещания направиха някои негови конкуренти за поста. Мисля, че приоритет номер едно в икономиката ни е да се справим с инфлацията, а не да я влошим, категоричен бе той.

"Ще намаля данъците в рамките на този парламент, но ще го направя отговорно. Защото аз не намалявам данъците, за да печеля избори - аз печеля избори, за да намалявам данъците", изтъкна Сунак.

Вчера Риши Сунак спечели първия кръг от гласуването на депутатите за избор на следващия лидер на консерваторите и министър-председател.

След него се нареждат министърът на търговията Пени Мордаунт с 67 и външният министър Лиз Тръс с 50 гласа.

Кои са кандидатите за поста на Борис Джонсън

Кои са кандидатите за поста на Борис Джонсън

За мястото му се борят 11 души