Тялото на британския технологичен магнат Майк Линч беше извадено в четвъртък от останките на семейната му яхта, потънала по-рано тази седмица край бреговете на Сицилия по време на силна буря, предава "Ройтерс".

Последното тяло от потъналата луксозна яхта Bayesian беше извадено днес. Откритото тяло е на шестата жертва, която беше обявена за изчезнала след потъването на яхтата.

Телата на останалите пет жертви бяха извадени вчера и днес. Шестимата са собственикът на плавателния съд Майк Линч, 18-годишната му дъщеря и две двойки - Джонатан и Джуди Блумър и Неда и Крис Морвильо.

59-годишният Линч беше един от най-известните технологични предприемачи в Обединеното кралство и беше поканил приятели да се присъединят към него на яхтата, за да отпразнуват скорошната му оправдателна присъда в голям процес за измама в САЩ.

Тялото му беше извадено на брега в синя торба за трупове и откарано с линейка до близката морга.

Освен Линч и дъщеря му, другите хора, които не успяха да избягат от лодката, бяха Джуди и Джонатан Блумър, неизпълнителен председател на Morgan Stanley International; и адвокатът на Clifford Chance Крис Морвило и съпругата му Неда Морвило.

Петнадесет души, включително съпругата на Линч, успяха да се спасят, докато тялото на главния готвач на борда, гражданин на Канада и Антигуа Рекалдо Томас, беше открито близо до останките часове след бедствието.

Специализирани спасители са претърсвали вътрешността на корпуса на потъналата яхта през последните три дни, но операциите са били трудни поради дълбочината и тесните места, които водолазите претърсват, казаха от пожарната.

Той сравнява усилията с тези, предприети в по-голям мащаб за Costa Concordia, луксозният круизен кораб, който се преобърна край италианския остров Джилио през януари 2012 г., убивайки 32 души.

Бедствието озадачи военноморските експерти, които казаха, че такъв плавателен съд, построен от италианския производител на яхти от висок клас Perini и се предполага, че има първокласно оборудване и функции за безопасност, е трябвало да може да издържи на такова време.

Прокурорите в близкия град Термини Имерезе започнаха разследване и властите започнаха да разпитват пътници и свидетели.

Капитанът Джеймс Кътфийлд и осемте му оцелели членове на екипажа не са направили публичен коментар за бедствието.

Джовани Костантино, главен изпълнителен директор на Italian Sea Group, която включва Perini, каза, че Bayesian е "една от най-безопасните лодки в света" и по същество непотопяема.

Той добави, че вярва, че бедствието е причинено от човешки грешки и че бурята е била очаквана, в интервюта за италиански медии.

"Плавателният съд е потънал, защото е поел вода, което ще трябва да кажат разследващите", каза Костантино пред телевизионната новинарска програма TG1 късно в сряда.

Позовавайки се на данни от системата за автоматично проследяване на яхтата и въз основа на наличните кадри, Костантино каза, че са били необходими 16 минути от момента, в който вятърът е започнал да блъска яхтата и тя е започнала да поема вода, за да потъне.

Костантино каза, че регистрираната в Милано група е претърпяла "огромни щети" на репутацията си, като акциите са паднали с 2,5% след бедствието.

Извадиха две тела от потъналата милиардерска яхта край Сицилия

Извадиха две тела от потъналата милиардерска яхта край Сицилия

Още две тела са открити в каютите