Две тела, открити на борда на потъналата яхта, принадлежаща на семейството на британския технологичен магнат Майк Линч, бяха извадени на сушата в сряда, докато още два трупа са открити в преобърналия се плавателен съд, според източници, цитирани от Ройтерс.

Шестима души, включително Линч и дъщеря му, все още са в неизвестност, след като плаващата под британски флаг яхта Bayesian потъна рано в понеделник край Сицилия, след като беше ударен от свирепа буря.

Самоличността на откритите в сряда жертви не беше обявена веднага. Едно от телата принадлежи на едър мъж, каза източник, близък до спасителните операции, докато второто е на жена, каза италианската информационна агенция Adnkronos.

Два черни чувала с трупове бяха докарани в пристанището на Портичело близо до Палермо на борда на лодка на пожарната и вдигнати на кея.

Водолазите-спасители претърсват корпуса на потъналата яхта от понеделник. Смята се, че жертвите са хванати в капан в каюти, до които е изключително трудно да се стигне, като водолазите могат да останат в плавателния съд само 8-10 минути, преди да се наложи да изплуват отново.

Петнадесет души успяха да избягат от яхтата, преди тя да се преобърне в бурята преди разсъмване, докато тялото на главния готвач на борда, гражданинът на Канада и Антигуа Рекалдо Томас, беше открито близо до останките часове след бедствието.

Това остави шестима пътници в неизвестност - Линч и 18-годишната му дъщеря Хана; Джуди и Джонатан Блумър, шеф на Morgan Stanley International; и адвокатът на Clifford Chance Крис Морвило и съпругата му Неда Морвило.

Останките на Bayesian, дълга 56 метра суперяхта, лежат странично на дълбочина от около 50 метра. Освен екипа за гмуркане, бреговата охрана е разположила дистанционно управлявано превозно средство за сканиране на морското дъно и заснемане на подводни снимки и видеоклипове, които според нея могат да осигурят "полезни и навременни елементи" за прокурорите, които разглеждат бедствието.

Бреговата охрана разпитва оцелели, включително капитана на Bayesian и пътници на яхтата, която е била закотвена до него, които са били свидетели на потъването на кораба, казаха съдебни източници.

В момента никой не е разследван, добавиха източници.

Експертите не могат да обяснят как голям луксозен плавателен съд, за който се предполага, че разполага с първокласно оборудване и функции за безопасност, е могъл да потъне за минути, както разказват свидетели. Закотвената до него яхта е невредима от бурята.

Bayesian, която е собственост на съпругата на Линч, е била построена от италианския корабостроител Perini през 2008 г. и последно преоборудвана през 2020 г. Тя е имал най-високата алуминиева мачта в света, с размери 72 метра, според създателите й.

59-годишният Линч е един от най-известните технологични предприемачи в Обединеното кралство и е наричан британският Бил Гейтс.

Той изгради най-голямата софтуерна фирма в Обединеното кралство, Autonomy, която беше продадена на HP за 11 милиарда долара през 2011 г., след което сделката грандиозно се провали с обвиненията на американския технологичен гигант в измама, което доведе до дълъг процес.

Линч беше оправдан по всички обвинения от съдебни заседатели в Сан Франциско през юни. Морвило го представляваше на процеса, докато Блумър беше важен свидетел от негова страна.

Капитанът на Bayesian Джеймс Кътфийлд, 51-годишен новозеландец, оцелял при корабокрушението, е бил "много добър моряк" и "много уважаван" в Средиземно море, каза брат му Марк пред The ​​New Zealand Herald.

Матю Шанк, председател на Съвета за морско търсене и спасяване, базирана в Обединеното кралство организация с нестопанска цел, която обучава морски спасители, каза, че Bayesian е бил жертва на инцидент, свързан с "силно въздействие" на времето.

Продължава издирването на пътниците на потъналата яхта карай Сицилия

Продължава издирването на пътниците на потъналата яхта карай Сицилия

Сред тях има известни бизнесмени