Директорът на търговската камара на Великобритания Джон Лонгуорт е отстранен временно от длъжност заради агитация за излизането на страната от ЕС, предаде Би Би Си.

В четвъртък, 3 март, в изявление пред годишната конференция на обединените предприемачи Лонгуорт заяви, че при излизане на Великобритания от ЕС дългосрочните перспективи пред страната изглеждат по-добри, отколкото ако тя остане в общността.

Според него, при варианта брексит икономиката би се развивала много по-добре.

В изявление на британската търговска камара се посочва, че като организация тя остава извън диспута за членството на страната в ЕС и няма да води кампания в подкрепа на която и да било то двете тези за предстоящия референдум по тази тема, който ще се проведе на 23 юни.

Търговската камара на Великобритания обединява 53 акредитирани търговски камари от цялата страна, в които влизат десетки големи, средни и малки фирми.

Според информация на „Financial Times”, директорският борд на палатата е провел извънредно заседание, с цел да изглади разминаването в позициите на Лонгуорт и много други членове на обединението.

След заседанието беше обявено, че той е отстранен временно заради действия, влизащи в противоречие с официалната позиция на организацията за спазване на неутралитет по темата.