Френски рибари бяха обвинени, че са отправяли обиди, хвърляли са камъни и димни бомби по свои британски противници в Ламанша в ожесточена схватка заради миди, съобщава БиБиСи.

Схватката се е разиграла на около 22 км от крайбрежието на Нормандия.

Британските лодки имат право да вадят миди от богатия на морския дар район. Ала тяхното присъствие е разгневило французите, които обвиняват британците в безсрамно изчерпване на запасите от миди.

Британските рибари сега настояват за защита от държавата, докато французите се оплакват от загубата на "основен ресурс".

Около 40 френски лодки са се събрали през нощта на понеделник в протест срещу т. нар. британско "плячкосване".

"Французите се опитаха да влязат в контакт с британците, за да ги спрат да работят, като те влязоха в сблъсъци едни с други", уточни началникът на риболова в Нормандия Димитри Рогоф, допълвайки: "Очевидно е имало хвърляне на камъни, но няма пострадали."

Някои лодки са били повредени в схватката, като три от тях са били пробити, показват телевизионни кадри. Конфликтът е бил неравностоен, тъй като британците са били само с пет лодки, докато французите с цели 35 плавателни съда, като в крайна сметка те са прогонили британците.