В Македония за пореден път използваха термина "български влак" за една от най-характерните изборни машинации, констатирани на изборите.

При нея избирателят гласува с бюлетина, която внася отвън, а не с тази, получена от избирателната комисия. След това отвътре се изнася нова бюлетина и се дава на следващия от "композицията". В България през 90-те години системата беше известна като "индийска нишка".

"Български влак" ще сложи Зиадин Села от Демократическата партия на албанците (ДПА) на кметския стол в Струга, съобщи alfa.mk.

Телевизията отбелязва, че въпреки че са доказани нарушенията в гласуването в Струга, Държавната изборна комисия (ДИК) отхвърли жалбите на ВМРО - ДПМНЕ. На гласуването, освен членовете на ДИК - албанци, които гласуваха за отхвърляне на жалбите, членовете на СДСМ гласуваха с "въздържал се" или също за отхвърляне.

По подобен начин македонският блок изгуби и Кичево.

Поради това, въпреки жестокият дебат с партийни, национални, етнически и политически примеси, Заядин Села най-вероятно ще заеме кметския пост в Струга, коментира още alfa.mk.

ДИК констатира, че в някои от избирателните секции в Струга е преминал т.нар. "български влак". Белязани бюлетини бяха намерени в други от избирателните секции.

Макар фалшификациите да са очевидни, настояванията за анулиране на гласуването на повечето от избирателните секции не бяха приети. Тези, които бяха приети пък не бяха достатъчно, за да се промени изборния резултат, подчертават македонците.

Членовете на ВМРО - ДПМНЕ обвиниха тези от СДСМ, че имат таен договор с представителите на албанските партии.

Конституционният съд обаче има последната дума за промяна на изборния резултат.