Индийското министерство на отбраната заяви в сряда, че пакистанските сили отново са нарушили примирието по контролната линия в сектора Наугам в Джаму и Кашмир.

"Вечерта на 16 юни пакистанските сили откриха огън с минохвъргачки по индийски позиции в сектора Наугам на територията на Съюза на Джаму и Кашмир", цитира ТАСС представител на индийското военно министерство.

Индийската артилерия беше принудена да отвърне на огъня. От индийската страна никой не е пострадал.

Територията на древното княжество Кашмир е обект на спор между Индия и Пакистан от 1947 г., когато Британска Индия, придобивайки независимост, е разделена на две държави по религиозни причини. В момента няма държавна граница в региона: територията е разделена с контролна линия. В индийската част има активни групи, които се застъпват за отделяне от страната.

Отношенията между Индия и Пакистан ескалират, когато през август 2019 г. Ню Делхи обяви решение за премахване на специалния статут на Джаму и Кашмир, създавайки две съюзнически територии (административни единици, които имат по-малко права от държавата). В знак на протест Пакистан понижи дипломатическите си отношения с Индия и изтегли своя посланик.

Освободиха двамата индийски дипломати, изчезнали в Пакистан

Освободиха двамата индийски дипломати, изчезнали в Пакистан

Разпитвани са с прилагане на сила