Пакистан планира да започне настъпление срещу бойците на талибаните в областта Северен Вазиристан, за което дълго се домогваше САЩ, съобщава пакистанският вестник News, като цитира неназовани информационни източници.

Съгласието на Исламабад за начало на такава операция е било получено миналата седмица по време на визитата на държавния секретар Хилари Клинтън и на началника на обединените щабове Майк Мълън в Пакистан.

САЩ отдавна искаха Пакистан да предприеме решителни действия срещу бойците, окопали се в Северен Вазиристан, който се е превърнал в плацдарм за групировките на талибаните, които провеждат акции на афганистанска територия.

Исламабад не отказваше да проведе операция, но пакистанските военни изтъкваха, че първоначално смятат да проведат чистки на други територии в зоната на племената и след това да предприемат действия срещу главния анклав на бойците.

Пакистанският генерален щаб вече е разработил план за операцията. Ударите ще бъдат предприети от въздуха със самолети, а след това ще започне сухопътно настъпление.

Датата за започване на операцията не се съобщава.

В хода на визитата на Клинтън и Мълън  е била обсъдена и възможността за провеждане на съвместна операция с участието на пакистанските военни и войските на НАТО, но окончателно решение не е взето.

Ако Пакистан се съгласи на съвместни действия с частите на международния контингент, разположен в Афганистан, това ще е първата подобна операция срещу тероризма в района за цялото време на войната в Афганистан.

Племенната област Северен Вазиристан влиза в Зоната на племената, официално наричана Територия на племената с федерално управление - пояс, където живеят планинци пущуни. Тук не действат федералните закони на Пакистан и пълномощията на полицията.

Системата за широка автономия на пущунските племена е заложена още в началото на 20 век от британците, а независим Пакистан, формиран през 1947 година не променя тази система. В последно време тази зона става убежище за ислямистки групировки, действащи против афганистанските и пакистанските власти, които те обявяват за нарушители на нормите на исляма.