бхутоМинистърът на военната промишленост на Пакистан подаде оставка след като беше призован от премиера на страната да обясни критичните си коментари към армията и обвиненията към нея, че стои зад политически убийства, предаде АП.

Абдул Куаюм Хам Джатой обвини армията, че е ликвидирала няколко важни фигури в пакистанската политика, сред които бившият премиер Беназир Бхуто (на снимката) и племенният лидер Науаг Акбар Бугти.

Министър-председателят Йосуф Реза Гилани привика Джатой са обяснение. По-късно пред репортери премиерът заяви, че министърът е изказал личната си позиция и в рамките на пет или шест часа е подал оставка.

Министърът на информацията Камар Заман Кайра заяви пред местна телевизия, че коментарите на Джатой са „в разрез с нашата политика".

Армията се смята за най-силната институция в Пакистан и е опасно за политиците да я критикуват. Военните са правили три преврата срещу цивилни правителства в азиатската държава и са държали реалната власт през голяма част от 63-годишната й история.

Бугти, лидерът на племето Балух, беше убит през август 2006г. по време на военна операция. Пещерното скривалище на 79-годишния Бугти се срути при неочаквана експлозия докато силите за сигурност издирваха бунтовници, борещи се за достъп до повече природни ресурси, изнасяни от бедната провинция Балухистан. Подробностите за смъртта на Бугти са спорни.

Беназир Бхуто беше убита при терористичен акт през декември 2007г. след като говори пред митинг в близост до Исламабат. Воденото от военните правителство на Пакистан обвини талибаните за смъртта на Бхуто. Според критици на сегашното управление, разузнаването може да е било замесено в убийството.