Палестинското президентство приветства решението, издадено в петък от Международния съд (МС) "относно правните последици от израелската окупация на палестински земи от 1967 г. насам", съобщава WAFA.

Според изявлението, такова решение е триумф на справедливостта, която потвърждава, че израелската окупация е незаконна. 

Палестинските власти призовават също така международната общност да принуди Израел напълно и незабавно да прекрати своята окупация и колониален проект без условия или изключения.

Президентството разглежда решението на Международния съд като потвърждение на правото на палестинския народ на самоопределение, неговата земя и държавност. Добавя се, че решението подчертава отхвърлянето на израелската окупация, неотдавнашните решения на израелския Кнесет и политиките на САЩ, подкрепящи израелската окупация и отхвърлящи създаването на палестинска държава.

То призовава Общото събрание на ООН и Съвета за сигурност да проучат допълнителни мерки за прекратяване на нелегитимното присъствие на Израел в окупираните палестински територии.

Съдът в Хага обяви израелските селища в палестинските територии за незаконни

Съдът в Хага обяви израелските селища в палестинските територии за незаконни

Съдът не разполага с механизъм, с който да наложи решенията си

Припомняме, че най-висшият съд на ООН, Международният съд в Хага, заяви в петък, че израелските селища в окупираните палестински територии са незаконни и че всички държави трябва да сътрудничат за прекратяването на конфликта между Израел и Палестина. Това становище, въпреки че не е задължително, има голяма тежест в международното право и може да отслаби подкрепата за Израел. 

"Израелските селища в Западния бряг и Източен Йерусалим, както и режимът, свързан с тях, са създадени и се поддържат в нарушение на международното право", заяви председателят на съдебния състав Науаф Салам от Ливан, четейки заключенията на 15-членния панел съдии. Становището също така посочва, че Израел трябва да плати репарации на палестинците за щетите, причинени от окупацията.

Съдът установи, че Съветът за сигурност на ООН, Общото събрание и всички държави имат задължението да не признават окупацията за законна и да не предоставят помощ или подкрепа за нейното поддържане.

Международният съд готви становище за окупираните от Израел палестински територии

Международният съд готви становище за окупираните от Израел палестински територии

Решенията на Международния съд не са необвързващи, но имат тежест според международното право

Казусът произлиза от искане на Общото събрание на ООН от 2022 година, предшестващо войната в Газа, която започна през октомври. Израел завладя Западния бряг, Ивицата Газа и Източен Йерусалим - територии на историческа Палестина, които палестинците искат за своя държава, през войната през 1967 година и оттогава е изградил селища в Западния бряг, които постоянно се разширяват.

Израелските лидери твърдят, че териториите не са окупирани в юридически смисъл, защото са на спорни земи, но ООН и по-голямата част от международната общност ги разглеждат като окупирани от Израел територии. През февруари повече от 50 държави представиха своите становища пред съда, като палестинските представители поискаха съдът да установи, че Израел трябва да се изтегли от всички окупирани територии и да премахне незаконните селища.

На 19 юли Международният съд се произнася за израелските действия в Газа

На 19 юли Международният съд се произнася за израелските действия в Газа

Рекордните 52 държави представиха аргументи в така наречения Световен съд относно правните последици

Израел не участва в изслушванията, но подаде писмено изявление, в което заяви, че издаването на консултативно становище би било "вредно" за опитите за разрешаване на израелско-палестинския конфликт. Повечето държави, участващи в процеса, поискаха съдът да обяви окупацията за незаконна, докато малък брой, включително Канада и Великобритания, аргументираха, че съдът трябва да откаже да даде консултативно становище.

Съединените щати, най-силният съюзник на Израел, призоваха съда да ограничи всяко консултативно становище и да не нарежда безусловно изтегляне на израелските сили от палестинските територии. През 2004 година Международният съд издаде консултативно решение, че израелската разделителна бариера около по-голямата част от Западния бряг е "в противоречие с международното право" и че израелските селища са създадени в нарушение на международното право. Израел отхвърли това решение.

САЩ санкционират организации, набирали средства за заселници от Западния бряг

САЩ санкционират организации, набирали средства за заселници от Западния бряг

Те са събирали средства за финансиране на вече санкционирани заселници