Международният съд ще даде на 19 юли становище относно правните последици от израелската окупация на палестински територии, съобщaва "Ройтерс".

Рекордните 52 държави представиха аргументи в така наречения Световен съд относно правните последици от действията на Израел в териториите през февруари. Сред тях бе и Турция, която не спира с острите изявления срещу израелските действия в Газа. 

Общото събрание на ООН поиска през 2022 г. от Международния съд консултативно, необвързващо становище.

Докато Израел е пренебрегвал подобни мнения в миналото, решението на МС следващата седмица може да добави политически натиск върху опустошителната деветмесечна война срещу палестинската ислямистка групировка "Хамас" в Ивицата Газа.

Израел се изтегли от град Газа и остави след себе си десетки трупове

Израел се изтегли от град Газа и остави след себе си десетки трупове

Снайперисти продължават да държат града на прицел

Международният съд, свързан с ООН, е единственият международен съд, който решава общи спорове между нации и дава консултативни становища по международни правни въпроси.

Припомняме, че израелските сили се изтеглиха от някои райони на град Газа след седмица на ожесточени военни действия, оставяйки множество жертви и разрушения. Въпреки оттеглянето, израелските снайперисти и танкове продължават да контролират някои височини, предупреждавайки жителите да не се връщат по домовете си. 

В битките през последната седмица в град Газа и околностите са загинали около 60 палестинци, съобщиха от гражданската защита на Газа. Сраженията се водят на фона на преговори за примирие, подкрепени от САЩ, които целят освобождаването на заложници, взети от "Хамас" при нападението на 7 октомври.

Арабски посредници се опитват да постигнат споразумение, което да сложи край на военните действия в Газа и да доведе до освобождаването на израелски заложници в замяна на палестински затворници в Израел. Въпреки напредъка в преговорите, остава неясно дали ще бъде постигнато окончателно споразумение. "Хамас" обвинява Израел, че блокира преговорите, докато израелският премиер Бенямин Нетаняху твърди, че палестинската групировка поставя искания, които противоречат на споразумението.

Докато Израел и Египет обсъждат примирие, израелски бомби убиха 25 души в Газа

Докато Израел и Египет обсъждат примирие, израелски бомби убиха 25 души в Газа

За първи път Израел допуска оттегляне от границата с Египет

Междувременно Израел продължава военните си операции в южните части на Газа, а медиците от Газа съобщават за над 38,000 убити палестинци от началото на войната. Преговорите включват обсъждане на система за електронно наблюдение по границата между Газа и Египет, която да позволи израелските сили да се изтеглят, ако бъде постигнато примирие.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант призова в четвъртък за държавно разследване на пропуските около атаката на "Хамас" от 7 октомври. По думите му, действията на премиера Нетаняху също подлежат на проверка.