Израелският министър на отбраната Йоав Галант призова в четвъртък за държавно разследване на пропуските около атаката на "Хамас" от 7 октомври. По думите му, действията на премиера Бенямин Нетаняху също подлежат на проверка, съобщава "Ройтерс".

Галант направи коментарите на церемония по дипломирането на нови военни офицери, на която присъства и самият Нетаняху, чието коалиционно правителство вече е обтегнато от вътрешни борби.

Държавното разследване "трябва да бъде обективно, да разследва всички нас, тези, които вземат решения и тези, които ги изпълняват - правителството, военните и службите за сигурност. Трябва да разследва и мен, министъра на отбраната, и министър-председателя", каза Галант.

Нетаняху отхвърли минали призиви за образуване на държавно разследване на атаката от 7 октомври, която хвана Израел неподготвен и предизвика войната в Газа, като каза, че проверките на случилото се трябва да бъдат извършени, след като войната приключи.

Единствено правителството може да реши да сформира държавна анкетна комисия, която има широк мандат и констатациите ѝ имат тежест. Главният съдия на Върховния съд избира членовете.

Припомняме, че Галант е скъсвал отношенията с Нетаняху и преди.

Йоав Галант: Важно е да се възползваме от шанса за сделка за Газа

Йоав Галант: Важно е да се възползваме от шанса за сделка за Газа

Но предизвикателствата остават, каза израелското министерство на отбраната след среща на Галант с пратеника на САЩ за Близкия изток Брет Макгърк

Миналата година, след месеци на национални протести срещу плановете на правителството за ограничаване на правомощията на върховния съд, Галант каза, че предложеният закон трябва да отпадне, като предупреди, че общественият спор може да навреди на националната сигурност.

Нетаняху веднага го уволни, което накара десетки хиляди израелци да излязат по улиците в подкрепа на Галант. Премиерът-ветеран в крайна сметка отстъпи и Галант запази поста си.

Галант влезе в конфликт с Нетаняху и относно стратегията за Газа, което накара някои членове на тяхната партия Ликуд да призоват той да бъде освободен от поста.

Галант отхвърли искането на заповеди за арест срещу него и Нетаняху

Галант отхвърли искането на заповеди за арест срещу него и Нетаняху

Той нарече това искане "позорно"

Израел и Съединените щати са съгласни, че е важно да се възползват от възможността за споразумение за прекратяване на огъня в Газа, но предизвикателствата остават. Това съобщи израелското министерство на отбраната в сряда, след като неговият министър Галант се срещна в сряда с пратеника на САЩ за Близкия изток Брет Макгърк

Израелските сили убиха най-малко 18 палестинци в засилената военна офанзива в ивицата Газа във вторник, която според ислямистката групировка "Хамас" застрашава преговорите за прекратяване на огъня.

Катарски и египетски посредници, подкрепени от Съединените щати, ускориха усилията си тази седмица за сключване на споразумение за прекратяване на огъня, насочено към прекратяване на войната в Газа и освобождаване на израелски заложници в Газа в замяна на палестински затворници, задържани в Израел.

Блинкън и Галант търсят мир в Близкия изток

Блинкън и Галант търсят мир в Близкия изток

"Хизбула" е основният проблем

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън реши да размрази приблизително половината от пратките с тежки бомби за Израел, които преди това отказваше да изпрати поради опасения, че близкоизточната страна ще ги използва в зоните на Ивицата Газа, населени с цивилни.

Според източник от Вашингтон САЩ и Израел впоследствие са постигнали споразумение, след като втората страна уж е представила доказателства, че кампанията ѝ срещу "Хамас" няма да доведе до повече масови жертви сред цивилното население.

Докладът се появи, след като Байдън заплаши, че САЩ няма да доставят хиляди бомби на Израел, ако той възобнови военната си операция в ивицата Газа срещу град Рафах.

Израел засилва офанзивата си в Северна и Централна Газа

Израел засилва офанзивата си в Северна и Централна Газа

На-малко 29 души са загинали след израелски удар по палатков лагер

Конфликтът, започнал с нахлуването на "Хамас" в Израел на 7 октомври, доведе до над 38,000 загинали палестинци, докато повече от 1,200 израелци загинаха и около 250 бяха взети за заложници.

Израелските военни операции продължават, докато преговорите за примирие напредват.