Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант се очаква да призове премиера Бенямин Нетаняху да спре оспорваната реформа в съдебната система, съобщиха израелските медии, в ход, който може да предвещава разцепление в дясното правителство, на фона на масовите протести в цялата страна, предава Ройтерс.

Масови протести обхванаха Израел заради планираната реформа на съдебната система, която ще даде на дясното националистическо правителство решаваща власт при избора на съдии и ще ограничи властта на Върховния съд да отменя закони. Критиците казват, че това ще отслаби израелската демокрация и ще даде безконтролни правомощия на всяко правителство.

Нетаняху привика министъра на отбраната Йоав Галант, се казва в изявление на управляващата партия "Ликуд", след като израелските медии казаха, че Галант ще настоява за спиране на съдебната реформа на пресконференция, предвидена за 19:30 ч. (времето съвпада с българското)

Говорителите на Галант, бивш ръководител на елитен военноморски командос и високопоставен член на партията на Нетаняху Ликуд, не можаха да бъдат открити веднага, за да потвърдят докладите.

Отделно от кабинета на Нетаняху казаха, че министър-председателят ще направи телевизионно изказване в 20:00 часа.

Преди това Галант изрази притеснения относно вълна от израелци, които обещаха да не се явят на повиквателните за военен резерв, ако реформите - които протестиращите описват като опит за подчиняване на съдебната власт на законодателната - продължат.

Нетаняху, който е съден по обвинения в корупция, които отрича, казва, че основната промяна има за цел да възстанови баланса между клоновете на правителството.

Израел прие закон, ограничаващ възможностите за отстраняване на премиера

Израел прие закон, ограничаващ възможностите за отстраняване на премиера

С 61 срещу 47 гласа Кнесетът одобри законопроекта

В писмо, разпространено до израелските медии в неделя, стотици протестиращи, описващи себе си като резервисти-доброволци, казаха, че отказват да се явят в казармите в отговор на планираното законодателство.

Нарастващият брой резервисти, които декларират, че може да откажат да обучават или да служат, подчертава дълбоките разделения, предизвикани от плановете за цялостна реформа на съдебната система в Израел, където военните заемат свято място в обществото.

Повечето израелци служат в армията 2-3 години, а някои продължават като резервисти до средна възраст. Докато резервистите помогнаха на Израел да надделее в поредица от войни, напоследък армията разчита на постоянни сили.

Но резервистите се смятат за особено ценни за въоръжените сили предвид тяхната зрялост и натрупани умения. Те могат да бъдат наказани за игнориране на повиквателна, въпреки че това се случва рядко.

Правителствени лидери казаха, че отказът от военна служба е червена линия, а премиерът Бенямин Нетаняху каза на 6 март, че това би "застрашило екзистенциалната основа" на Израел.

Нетаняху направи отстъпки за съдебната реформа след разговор с Байдън

Нетаняху направи отстъпки за съдебната реформа след разговор с Байдън

Опозицията обеща засилване на протестите