Палестинската групировка "Хамас" е направила доста значителна корекция в позицията си относно потенциално споразумение за размяна на заложници и затворници с Израел. Това заяви в четвъртък високопоставен служител на администрацията на САЩ, цитиран от "Ройтерс". Това дава надежда, че примирието е възможно.

"Постигнахме пробив", каза служителят пред репортери по време на конферентен разговор. Той предупреди, че все още има нерешени въпроси, свързани с изпълнението на споразумението. 

Не се очаква сделката да бъде сключена в рамките на няколко дни.

Припомняме, че израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи на президента на САЩ Джо Байдън в четвъртък, че е решил да изпрати делегация, която да възобнови преговорите за освобождаване на заложници.

Американският служител каза, че Байдън е обнадежден, че Нетаняху упълномощава своя екип да се присъедини към преговорите.

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване на заложници

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване на заложници

Днес Джо Байдън ще разговаря с Нетаняху

"Вярваме, че има доста значителна възможност тук и приветстваме готовността на министър-председателя да се опита да се възползва от тази възможност, като упълномощи своя екип за преговори да се ангажира директно" в Доха през следващите дни", каза служителят.

Израел получи отговора на Хамас на предложение, от края на май от Байдън, което включва освобождаването на около 120 заложници, задържани от "Хамас", както и прекратяване на огъня в палестинския анклав.

Планът е разделен на три фази, като първите две включват постепенно освобождаване на израелски заложници и изтегляне на израелските сили, а третата фаза включва възстановяване на разрушената от войната територия и връщане на останките на починали заложници.

Палестински служител е казал пред "Ройтерс", че "Хамас" е показала гъвкавост по отношение на някои клаузи, които биха позволили постигането на рамково споразумение, ако Израел одобри.

Израел и "Хамас" пред примирие, но с условия

Израел и "Хамас" пред примирие, но с условия

Израелският премиер Бенямин Нетаняху трябва първо да даде зелена светлина за влизане в следващата фаза на преговорите