Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване на заложници. Това заяви правителствен служител, предаде "Ройтерс".

Премиерът Бенямин Нетаняху се готви да свика своя кабинет по сигурността, за да обсъди новите позиции на Хамас по рамковото споразумение за прекратяване на огъня в Газа, уточни служителят и добави, че преди кабинетът да се събере днес вечерта, Нетаняху ще проведе консултации с екипа си за преговори за прекратяване на огъня.

Президентът на САЩ Джо Байдън също днес ще разговаря с Нетаняху, според източникът на "Ройтерс".

"Премиерът Нетаняху повтори, че войната ще приключи, едва след като всички нейни цели бъдат постигнати и нито миг преди това", каза служителят, като не е уточнил къде е изпратена делегацията.

Израел и "Хамас" пред примирие, но с условия

Израел и "Хамас" пред примирие, но с условия

Израелският премиер Бенямин Нетаняху трябва първо да даде зелена светлина за влизане в следващата фаза на преговорите

Предишните преговори за прекратяване на конфликта, които се провалиха, бяха с посредничеството на Египет и Катар.

Припомняме, че Израел получи отговора на Хамас на предложение, предложен в края на май от Байдън, което включва освобождаването на около 120 заложници, задържани от Хамас, и прекратяване на огъня в палестинския анклав.

Планът е разделен на три фази, като първите две включват постепенно освобождаване на израелски заложници и изтегляне на израелските сили, а третата фаза включва възстановяване на разрушената от войната територия и връщане на останките на починали заложници.

Палестински служител е казал пред "Ройтерс", че Хамас е показала гъвкавост по отношение на някои клаузи, които биха позволили постигането на рамково споразумение, ако Израел одобри.

"Хамас" за първи път склонен на примирие с Израел

"Хамас" за първи път склонен на примирие с Израел

Но това е само първи етап от предложеното споразумение